Снимка: © Getty Images

"Моят баща рискува живота си, за да дойде в Америка. Избягал е от трудов лагер в комунистическа България заради свободата, която Америка предлага. Поради тази причина имам късмета да се родя в тази велика държава".

Това е част от силното послание на съпругата на Том Ханкс Рита Уилсън, в което тя разказва за историята на своя баща - български имигрант в САЩ - и осъжда размириците във Вашингтон, като споделя, че "това не е Америка, за която баща ми мечтаеше". 

64-годишната актриса е родена в Лос Анджелис с името Маргарита Ибрахимова, а нейният баща е Хасан Ибрахимов (по-късно приел името Алън Уилсън). Затворен е в лагера "Куциян" край Перник в първите години след деветосептемврийския преврат. Той бяга от България през 1949 г и се установява в Съединените щати. От 1960 г. е американски гражданин. 

Бащата на Уилсън умира малко преди да навърши 89 години, на 6 март 2009 г. 

Именно неговата история кара Рита Уилсън да покаже контраста между "американската мечта" за свобода и достоен живот, и атаката срещу символа на законодателната власт на Съединените щати, организирана под претекста на патриотизма.

"Моят баща рискува живота си, за да дойде в Америка. Избягал е от трудов лагер в комунистическа България заради свободата, която Америка предлага. Поради тази причина имам късмета да се родя в тази велика държава. 

Това, което аз, другите американци и целият свят, наблюдавахме вчера (6 януари), приличаше на нещо, което се случва в държавите като онази, от която моят баща избяга. Това не е Америка. Това не е Америка, за която той мечтаеше. 

Баща ми си представяше и вярваше в онази Америка, показана в образите, които той познаваше като млад мъж. Той знаеше, че свободата е извоювана по труден начин и че Демокрацията е правилният начин на живот. Моят баща беше натурализиран американски гражданин. Всеки ден от живота си той казваше "Бог да благослови Америка". Изпитваше дълбока гордост от това, че е американец. Може би това беше най-голямата му гордост", пише Рита Уилсън. 

Тя споделя, че случилото се в Капитолия я е поразило и заради разликата в отношението на силите за сигурност спрямо привържениците на Тръмп в сравнение с по-ранните масови протести на чернокожи американци, като коментира, че това е пример за "структурен расизъм". 

"Това трябва да престане. Баща ми нямаше да го приеме. А аз също не мога да го приема", пише Рита Уилсън. 

Трудовият лагер "Куциян", в който е въдворен нейният баща, е създаден през 1945 г. в рамките на едноименния рудник край Перник. В него са вкарвани "врагове на народа" и "политически-опасни лица", които са принуждавани да работят в мината при нечовешки условия. Един от хората, затворени в лагера, е писателят Димитър Талев, автор на "Железният светилник". 


Прочетете още

"Българската следа" на протеста на Тръмп: Вафли, лютеница и "Калитко"

Макс, Стефан и Жени: Двама мъже в лодката и една жена на брега

Абсурдите от щурма на Капитолия: Via Getty не е име на човек

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети