Байдън даде ултиматум на Нетаняху: да защити цивилните в Газа или ще има последствия Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън постави ултиматум на израелския премиер Бенямин Нетаняху - да защити палестинските цивилни и хуманитарни работници в Газа или в противен случай Вашингтон ще намали военната си подкрепа за Израел, предава Reuters.

Предупреждението е отправено след месеци на призиви Израел да промени военната си тактика и е провокирано от случая със седем загинали чуждестранни хуманитарни доброволци в Газа по-рано през седмицата.

Двамата държавни лидери са разговаряли в четвъртък, като от изявление на Белия дом става ясно, че Байдън е изтъкнал необходимостта от "незабавно прекратяване на огъня", за да се "защитят невинните цивилни" в Газа и да се подобри хуманитарната ситуация.

В продължение на месеци американският президент призовава за край на въоръжения конфликт, но това е първият път, в който отправя подобно конкретно предупреждение към Израел. Към момента не е ясно какви точно стъпки ще предприеме Белият дом, ако Нетаняху реши да неглижира искането. Според анализатори това може да включва забавяне на американските оръжейни доставки за страната или да се намали подкрепата на САЩ в ООН.

Източник на Reuters посочва, че 30-минутният разговор между двамата лидери е бил напрегнат на моменти, като Байдън е изложил своите опасения, а Нетаняху е защитил подхода си по отношение на Газа.

Високопоставен служител на Белия дом описа разговора като "много директен, много прям", като заяви, че в него са участвали и вицепрезидентът Камала Харис, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и държавният секретар Антъни Блинкен.

Призивът на Байдън беше критикуван от републиканците в Камарата на представителите. Някои от тях обвиниха Байдън, че обръща гръб на един от най-силните съюзници на САЩ, а други заявиха, че призивите за прекратяване на огъня преди освобождаването на заложниците са опасна реторика.

От другата страна на политическия спектър демократите похвалиха по-твърдата позиция на президента и я определиха като необходима. Някои от тях посочват, че нападението над хуманитарните работници е сигнал за нужда от промени в политиката.

"Нетаняху не може да продължава по този път и да очаква американският народ да го подкрепи", написа представителят на Демократическата партия Крис Делузио в профила си в X.

Войната в Газа започна след нападението на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души. В отговор на атаката Израел започна своя инвазия. По данни на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в конфликта са загинали над 33 хил. палестинци, а 2,3 млн. души са разселени. Израел обвинява групировката, че използва цивилните граждани като жив щит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът пусна под домашен арест Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си Пейо Пеев

Габриела Славова пак излиза под домашен арест

11:21 - 30.04.2024
Важно днес

Днес изтича срокът за подаване на данъчни декларации. Най-важните стъпки при попълване

Последен ден за подаване на данъчни декларации за физическите лица

10:26 - 30.04.2024
Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Живот

Къщата на надеждата: там, където малките неща дават на децата големи криле

Още на прага на къщата ни посреща четиригодишно, усмихнато, палаво момиченце, което няма търпение да ни покаже къде да седнем и да разгледа чантите ни, пълни с техника за снимки.

20:26 - 29.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024