Хуманитарни работници са убити при нов израелски удар срещу Газа Снимка: © Getty Images

Седем хуманитарни работници са били убити в Газа след израелски въздушен удар. Това съобщава Reuters, като цитира изявление на неправителствената организация World Central Kitchen (WCK), за която са работили загиналите.

Те са граждани на Полша, Великобритания и Австралия, като сред тях е имало и палестници, както и един гражданин на САЩ и Канада с двойно гражданство. Работниците са пътували в два бронирани автомобила с логото на WCK. Въпреки че придвижването им е било координирано с израелските отбранителни сили, конвоят е бил ударен, когато е напускал склада си в град Дейр ал Балах в Газа, се казва в изявлението.

Малко преди удара работниците са помогнали за разтоварването на близо 100 тона хуманитарна помощ, донесена в Газа по море, твърди WCK. Предполагаемият удар не можеше да бъде проверен незабавно по независим начин.

"Това не е само нападение срещу WCK, това е нападение срещу хуманитарни организации, които се появяват в най-тежките ситуации, когато храната се използва като оръжие на войната. Това е непростимо", заяви Ерин Гор, главен изпълнителен директор на World Central Kitchen.

Основател на неправителствената организация е популярният шеф готвач Хосе Андерес. В свое изказване той директно обвини за удара израелските отбранителни сили. От своя страна те казаха, че ще проведат "задълбочена проверка" на най-високо ниво.

"ИОС полагат големи усилия, за да дадат възможност за безопасна доставка на хуманитарна помощ, и работят в тясно сътрудничество с WCK в техните жизненоважни усилия за осигуряване на храна и хуманитарна помощ за населението на Газа", заявиха военните.

Ислямистката групировка "Хамас" използва повода, за да обвини Израел и каза, че целта на нападението е била да се тероризират служителите на международните хуманитарни агенции и да се попречи на изпълнението на мисиите си.

World Central Kitchen обяви, че незабавно спира дейността си в региона и скоро ще вземе решение за бъдещето на работата си. Организацията доставя хранителна помощ за хора в нужда.

Миналия месец тя съобщи, че за 175 дни е осигурила повече от 42 милиона хранителни дажби в Газа. През март WCK участва в първата доставка на помощи за Газа по морски коридор от Кипър. В началото на тази седмица в Газа пристигна втора морска пратка с 332 тона помощ от WCK.

От началото на дейността си през 2010 г. организацията е доставила храна за общности, пострадали от природни бедствия, бежанци на границата със САЩ, здравни работници по време на пандемията COVID-19 и хора, засегнати от войните в Украйна и в Газа.

Снимка на палестинци от сраженията на "Хамас" срещу Израел Държава ли е Палестина? И за какво точно е конфликтът в Израел?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024