Байдън и Шолц обещаха да работят в синхрон "толкова дълго, колкото е необходимо" Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц демонстрираха единен фронт по отношение на войната в Украйна, като обещаха да работят "в синхрон" толкова дълго, колкото е необходимо, за да осигурят военна подкрепа на Киев.

Двамата лидери се срещнаха на четири очи във Вашингтон и разговаряха повече от час, посочва високопоставен служител на администрацията пред "Ройтерс". Дискусията им е била съсредоточена върху значението на продължаващата "глобална солидарност" с украинския народ и продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на въвлечената в конфликт страна.

Седейки до Шолц в Овалния кабинет, Байдън благодари на германския лидер за неговото "силно и стабилно лидерство" и подкрепа за Украйна. Шолц заяви, че е важно да се демонстрира, че съюзниците ще подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо".

"Като съюзници в НАТО ние правим съюза по-силен и по-способен", каза, от своя страна, Байдън.

Сред темите, които са били дискутирани в Овалния офис, вероятно е и тази за Китай, макар че и двамата лидери отказаха да отговорят директно дали ще обсъдят въпроса.

Все пак Шолц пристигна във Вашингтон само часове, след като говори пред германския парламент и директно призова Пекин – най-големият търговски партньор на страната му - да не предоставя оръжия на Москва. Той призова комунистическата страна да окаже натиск върху Русия по повод продължаващата година война в Украйна.

Изказването му идва на фона на опитите на САЩ да съберат потенциална подкрепа от своите съюзници за налагане на санкции срещу Китай, ако Пекин окаже военна подкрепа на Москва за войната ѝ в Украйна. Това обаче може да се окаже проблем за Берлин, тъй като германската икономика вече страда достатъчно от санкциите срещу Русия. Ако бизнесът с Китай също се срине, това би било удар, от който много германски компании трудно биха се възстановили.

Краткото еднодневно пътуване на Шолц беше второто му посещение в Белия дом от встъпването му в длъжност през декември 2021 г. То обаче е малко необичайно, тъй като германският канцлер пътува до САЩ без журналисти и без делегация. Пресконференция след срещата също не беше предвидена. Белият дом съобщи, че посещението е било работно.

Преди срещата администрацията във Вашингтон се бореше да разсее слуховете за предполагаем спор между двамата лидери относно двупосочните доставки на танкове за Украйна. На брифинг в четвъртък вечерта високопоставен държавен служител каза, че Байдън се опитва да изгради силен съюз за оръжейна помощ за Киев, а "канцлерът Шолц е чудесен партньор по този въпрос".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024