Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими в отговор на срещата на лидерите на Китай и Русия по-рано тази седмица в Москва, съобщава "Ройтерс".

Снимките на Байдън и Трюдо, стоящи рамо до рамо в канадската столица Отава, обявяващи споразумения представляват контра точка на сцената в Москва преди дни. Там китайският президент Си Дзинпин и руският държавен глава Владимир Путин затвърдиха приятелството си и обещаха по-тясно сътрудничество.

На съвместна пресконференция Байдън постави под въпрос нивото на сътрудничество между Пекин и Москва. Американският президент каза, че САЩ са разширили съюзите си, включително с НАТО, Г-7, Южна Корея и Австралия, Индия и Япония.

"Ние значително разширихме нашите съюзи. Кажете ми как в действителност виждате обстоятелство, при което Китай е поел значителен ангажимент към Русия. Какъв ангажимент могат да поемат те?", попита риторично Байдън.

Обръщайки се към парламента на Канада, той каза, че като членове на НАТО двете страни ще "защитят всеки сантиметър от територията на НАТО“.

На пресконференцията Трюдо постави Украйна като основен въпрос.

„Днес потвърдихме нашата твърда подкрепа за украинския народ, докато той се защитава срещу бруталната и варварска инвазия на Путин“, заяви канадският премиер.

За какво се споразумяха?

Двамата лидери обявиха, че са подписали споразумение с компанията IBM за развитие на капацитета за полупроводници и облекчаване на зависимостта от чуждестранни производители, след като проблемите във веригата за доставки засегнаха и двете страни.

Канада разполага с изобилие от важни минерали, използвани за производството на батерии и електрически превозни средства (EV), но в момента Китай доминира световния пазар. Трюдо подготвя бюджет, насочен към увеличаване на производството на критични минерали и чисти технологии.

„С нарастващата конкуренция, включително от все по-настоятелния Китай, няма съмнение защо е важно да се обърнем един към друг сега, за да изградим северноамерикански пазар за всичко – от полупроводници до батерии за слънчеви панели“, каза той.

Двете страни също се споразумяха за работна група за енергийна трансформация, фокусирана върху чистата енергия, и обещаха да си сътрудничат по „верига за доставка на критични минерали в Северна Америка“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024