Си Дзинпин предсказа победа на Путин на изборите през 2024, още преди той да се е кандидатирал

Китайският президент Си Дзинпин прогнозира, че Владимир Путин ще спечели предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г. - още преди Путин да е потвърдил дали има намерения да се кандидатира.

"Знам, че следващата година вашата държава ще проведе нови президентски избори. Благодарение на вашето силно лидерство в последните години Русия направи голям прогрес. Убеден съм, че руският народ ще ви подкрепи силно във вашите добри дела", казва Си Дзинпин.

През 2020 г. руската конституция беше променена, така че разреши на Владимир Путин да може да запази властта си и след края на втория му последователен мандат като президент. Сега той има право да се явява на избори за още два поредни вота, което теоретично му позволява да стои на власт до 2036 г.

На свой ред, Путин коментира, че "в последните години Китай направи пробив в развитието си, който предизвиква искрен интерес по цял свят и ние дори малко ви завиждаме".

Си Дзинпин пристигна в Москва за срещата с Путин малко по-рано днес. Според руската информационна агенция ТАСС китайският лидер е пристигнал на летище Внуково в 12.59 ч. местно време време.

В понеделник е предвидена среща на четири очи, а официалните разговори с делегациите на двете държави са планирани за утре, като се очаква двамата да подпишат съвместни декларации.

След пристигането си, Си е цитиран от ТАСС да казва, че "Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори". Той е отбелязал, че страна му е готова заедно с Русия "да пази световния ред, основан на международното право".

Китайският президент очаква, че посещението му в Москва ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото сътрудничество.

Това е първото посещение на Си Дзинпин в Русия от четири години насам. Държавната визита на президента го прави и първия световен лидер, който се среща с Путин, откакто Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест му по обвинения за отвличане и незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия.

"Взаимодействие в свят, застрашен от актове на деспотизъм". Защо Си Дзинпин отива при Путин?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024