Си Дзинпин предсказа победа на Путин на изборите през 2024, още преди той да се е кандидатирал

Китайският президент Си Дзинпин прогнозира, че Владимир Путин ще спечели предстоящите президентски избори в Русия през 2024 г. - още преди Путин да е потвърдил дали има намерения да се кандидатира.

"Знам, че следващата година вашата държава ще проведе нови президентски избори. Благодарение на вашето силно лидерство в последните години Русия направи голям прогрес. Убеден съм, че руският народ ще ви подкрепи силно във вашите добри дела", казва Си Дзинпин.

През 2020 г. руската конституция беше променена, така че разреши на Владимир Путин да може да запази властта си и след края на втория му последователен мандат като президент. Сега той има право да се явява на избори за още два поредни вота, което теоретично му позволява да стои на власт до 2036 г.

На свой ред, Путин коментира, че "в последните години Китай направи пробив в развитието си, който предизвиква искрен интерес по цял свят и ние дори малко ви завиждаме".

Си Дзинпин пристигна в Москва за срещата с Путин малко по-рано днес. Според руската информационна агенция ТАСС китайският лидер е пристигнал на летище Внуково в 12.59 ч. местно време време.

В понеделник е предвидена среща на четири очи, а официалните разговори с делегациите на двете държави са планирани за утре, като се очаква двамата да подпишат съвместни декларации.

След пристигането си, Си е цитиран от ТАСС да казва, че "Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори". Той е отбелязал, че страна му е готова заедно с Русия "да пази световния ред, основан на международното право".

Китайският президент очаква, че посещението му в Москва ще даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото сътрудничество.

Това е първото посещение на Си Дзинпин в Русия от четири години насам. Държавната визита на президента го прави и първия световен лидер, който се среща с Путин, откакто Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест му по обвинения за отвличане и незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия.

"Взаимодействие в свят, застрашен от актове на деспотизъм". Защо Си Дзинпин отива при Путин?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023