"Взаимодействие в свят, застрашен от актове на деспотизъм". Защо Си Дзинпин отива при Путин?

Взаимни похвали към "добрия стар приятел", укрепване на взаимодействието и разговор за войната в Украйна, защото "няма универсален модел на управление и няма световен ред, където решаващата дума принадлежи на една-единствена страна“. Последните думи са на китайския лидер Си Дзинпин, а цялостния сюжет - официална прелюдия на започващата му днес визитата при руския президент Владимир Путин в Москва - първата им двустранна среща на живо от началото на войната, която Кремъл започна в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Путин публикува статия в китайски държавен всекидневник ден преди посещението, в която привества "добрия стар приятел" и „конструктивна роля в разрешаването на украинската криза“. Дори благодари за "балансираната линия на Китай във връзка със събитията, случващи се в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини".

На свой ред в обръщение чрез страниците на правителственото издание "Руская газета" Си Дзинпин призовава за "прагматизъм" по отношение на Украйна, припомня 12-те точни на мирния план, който Пекин предложи, а Западът отхвърли, защото той не предвижда изтегляне на Русия от всички окупирани територии, и заявява като цел „всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие“ в свят, застрашен от „актове на хегемония, деспотизъм и тормоз“.

Според анализатори посещението на Дзинпин е важно за Москва. „Китай е най-важният съюзник за Русия“, каза Александър Габуев, експерт по отношенията на Русия с Китай от Фондацията Карнеги за международен мир, пред британския Guardian.

„Това, че Си, лидерът на втората най-мощна държава в света, е готов да посети Москва по време на войната в Украйна, е изключително символично.“

Визитата идва три дни, след като Путин получи заповед за арест от Международния наказателен съд заради отвличането на украински деца. Актът на съда в Хага е поредна стъпка към превръщането ѝ в държава парий. Преди два дни руският президент посети окупирания и на практика сринат със земята от руските бомби украински град Мариупол - в очевидна демонстрация на неподчинение към съда и презрение към западните страни.

Експерти казват, че посещението в Москва на китайския президент идва в момент на нарастваща зависимост на Москва от Пекин.

„Имаше голям дисбаланс във властта преди войната. Сега, с изолацията на Русия от Запада, тази властова асиметрия е на стероиди“, каза Габуев. „Китай има всички лостове, които иска, и те само ще се увеличават занапред“, добави той.

Според специалиста по руско-китайски отношения нарастващата икономическа зависимост на Русия от Пекин е ключов фактор, а прогнозите са, че Китай ще се намеси в доставките на големи количества продукти както за граждански, така и за военни цели, включително суровини и компютърни чипове – жизненоважни ресурси за Москва, за да поддържа военната си машина след санкциите, наложени ѝ от почти целия останал свят.

Преди дни Politico публикува разследване, базирано на митнически данни и анализа им, според което Пекин доставя на Москва стоки с двойна употреба, бронежилетки, пушки и резервни части за дронове още от средата на 2022 г. Преди близо месец САЩ предупредиха Китай да не прибягват до пратки с оръжие, каквито разузнавателни данни има.

„За Русия ще бъде много важно да обсъдим увеличените продажби на петрол и газ и продължаващия поток от критични компоненти“, каза Габуев в наверечието на срещата Дзинпин - Путин.

Според експерта освен като демонстрация на "приятелство", посещението на китайския лидер в руската столица е и опит за демонстрация, че той може да бъде сдържаща сила срещу Путин, например като му попречи да разположи ядрени оръжия на бойното поле в Украйна.

Също така се съобщава, че Си планира разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Този призив отчасти би бил опит за „балансиране на отрицателното въздействие, което посещението в Москва ще има върху отношенията на Дзинпин със Запада", каза Бони Глейзър, директор на Индо-тихоокеанската програма към Германския фонд "Маршал".

Си се опитва да играе ролята на глобален държавник. В понеделник миналата седмица той призова Китай да играе по-голяма роля в управлението на световните дела, след като посредничи в сделка между Саудитска Арабия и Иран да възстановят дипломатическите отношения. Ход, който според анализатори се възприема в Китай като победа срещу влиянието на САЩ в Близкия изток.

Едно от основните вътрешни предизвикателства, пред които е изправен Си, когато започва третия си мандат като президент на Китай, е как да възстанови икономиката от ударите, които претърпя по време на политиката му за нулево разпространение на COVID-19.

Но „Европа е все по-обвързана със Съединените щати заради възгледите си за Украйна. Това възпрепятства усилията на Китай да подобри връзките си с Европа“, отбелязва Глейзър.

По отношение на опакованите като "миротворчески" действия на Си Дзинпин по отношение на Украйна - те могат да бъдат отхвърлени като поза - Китай отказа да осъди нахлуването на Москва в съседна страна и в този смисъл това е сериозна подкрепа за Путин. И докато Кремъл приветства китайското предложение за мир, няма никакво намерение да отстъпи от максималистичните си цели в Украйна.

В поредица от публични изявления през последния месец Путин посочи, че очаква войната да продължи, подготвяйки населението си за дългогодишен конфликт, който той представи като екзистенциална битка за оцеляването на страната.

Но тъй като Русия не успя да осъществи пробив по време на тежката си зимна офанзива в Източна Украйна и появиха се нови съобщения, че боеприпасите на армията ѝ са на изчерпване, официални лица във Вашингтон изразиха безпокойство, че Москва ще поднови призивите си за китайска военна помощ.

„Темата за военно-техническото сътрудничество несъмнено ще бъде обсъдена“, каза помощникът на Кремъл Юрий Ушаков пред руския информационен вестник „Ведомости“, като добави, че министърът на отбраната Сергей Шойгу ще участва в разговорите.

„В момента Пекин е доволен от статуквото, засега не е ясно дали желае да отиде по-далеч и да достави оръжия“, каза Габуев - "За Си Дзинпин е важно да предотврати голямо руско поражение, което... може да застраши позицията на Путин.“, смята той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024