Байдън обвини Нетаняху, че прави грешка в Газа и призова за временно примирие Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън отправи нови критики към израелския президент Бенямин Нетаняху и директно се обяви срещу неговия подход по отношение на войната в ивицата Газа.

"Мисля, че това, което прави Нетаняху, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход. Скандално е 3-4 превозни средства да бъдат ударени с дронове на магистрала по крайбрежието. Това не е движещ се конвой, " заяви Байдън в едночасово интервю за испаноезичната телевизионна мрежа Univision. То е било записано миналата сряда - непосредствено след случая със седем загинали чуждестранни хуманитарни доброволци в Газа.

Още тогава той заяви, че това не е изолиран инцидент и че Израел не прави достатъчно, за да защити нито цивилните, нито хуманитарните служители в Газа.

След разговор с Нетаняху миналата седмица Байдън му постави ултиматум - да защити палестинските цивилни и хуманитарни работници в Газа или в противен случай Вашингтон ще намали военната си подкрепа за Израел.

"Това, за което призовавам, е Израел да спре огъня и да позволи през следващите шест до осем седмици преминаването на храна и лекарства през страната", казва Байдън в интервюто.

Той допълва, че бъдещата подкрепа на САЩ за Израел ще зависи именно от това дали ще бъде осигурен достъп на храна и медикаменти за палестинците.

Според Израел достъпът не е бил ограничаван, а помощта на достига до нуждаещите се заради пропуски в работата на организациите, които я разпределят на терен.

На този фон от Белия дом заявиха, че Израел все още не е представил убедителен план за защита на цивилното население в случай на сухопътно нападение в град Рафах в ивицата Газа.

Според САЩ широкомащабна сухопътна атака в града и била грешка. Въпреки това израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в понеделник вечерта, че датата за военната операция вече е определена. Според министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, цитиран от израелски медии обаче, такава дата все още няма.

Войната в Газа започна след нападението на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при което загинаха 1200 души. В отговор на атаката Израел започна своя инвазия. Израел обвинява групировката, че използва цивилните граждани като жив щит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024