Байдън заяви подкрепа за Израел срещу "Хамас" и осъди палестинската групировка Снимка: © Getty Images

Американският президент Джо Байдън пристигна на посещение в Израел на фона на нарастващото напрежение в страните от Близкия Изток и масови протести заради смъртоносна експлозия в болница в Газа.

СNN отбелязва, че с посещението си Байдън се стреми да демонстрира твърда подкрепа за Израел в борбата с терористичната групировка "Хамас", като същевременно настоява за облекчаване на хуманитарната криза в Газа.

По време на срещата си с израелския яминистър-председател Бенямин Нетаняху Байдън е уверил, че Вашингтон ще предоставя на Израел всичко, от което се нуждае, за да се защитава във войната срещу палестинската бунтовническа групировка "Хамас", предава Reuters.

Според американския президент групировката "Хамас" е по-лоша и от "Ислямска държава" заради убийството на израелски граждани при изненадващото нападение на 7 октомври, което отприщи вълна от насилие между Израел и палестинците.

Байдън заяви, че е "тъжен и възмутен" заради експлозията в болницата в ивицата Газа, за която Израел и Палестина се обвиняват взаимно.

"Според това, което видях, изглежда, че е дело на другия отбор, не ваше. Но има много хора, които не са сигурни, така че имаме да решим много въпроси", каза Байдън на Нетаняху по време на срещата им.

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че разрухата се дължи на израелски въздушен удар, но израелската армия отрече да има нещо общо и обвини ракета, погрешно изстреляна от палестинската групировка "Ислямски джихад". Подкрепи твърденията си със снимки. Групировката на свой ред също отхвърли версията, че е замесена.

След посещението в Израел Байдън трябваше да посети и Йордания с, но срещата е отменена заради експлозията в болницата.

Така той няма да проведе разговори лице в лице, които според него биха били ключови за поставянето на ситуацията под контрол.

Очаква се по време на визитата си американският президент да окаже натиск на Израел, за да бъдат позволени доставките на хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху благодари на Байдън за "категоричната подкрепа" във войната в Газа и обобщи, че при нападанението на 7 октомври, "Хамас" са убили повече от 1400 израелци.

Той призова международната общност да застане на страната на Израел във войната "между силите на цивилизацията и силите на варварството".

Очаква се освен с премиера Нетаняху Байдън да се срещне и с президента на Израел Ицхак Херцог, както и с израелския военновременен кабинет, съобщи Белият дом.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024