Байдън е склонен на компромис с Републиканците след блокираната помощ за Украйна и Израел Снимка: © Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън е готова да направи компромис с републиканците в Сената с надеждата да осигури допълнително финансиране за Украйна и Израел до края на годината.

На 6 декември Сенатът на САЩ блокира законопроект за извънредни разходи за предоставяне на милиарди долари нова помощ за двете воюващи страни.

Пакетът щеше осигури около 50 млрд. долара нова помощ за Украйна, на чиято територия Русия води война, както и пари за хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев. Други 14 млрд. долара бяха планирани за Израел, който воюва с "Хамас" в ивицата Газа.

Републиканците настояха за друг основен приоритет – националната сигурност - и по-конкретно по-строги мерки за контрол на имиграцията по границата на САЩ с Мексико.

Два дни след решението на Сената изглежда, че Байдън е готов да направи някои отстъпки по отношение на граничната политика. Според източник на „Ройтерс“ американският президент е склонен да одобри потенциално повишаване на стандартите за проверка за предоставяне на убежище в САЩ, прилагане на разпоредба за "безопасна трета страна", както и разширяване на ускорената процедура за депортиране.

Освен това ускореното депортиране на нелегални имигранти ще бъде прилагано в цялата страна, вместо само на границата – както се случва в момента.

Твърди се още, че двупартийната група сенатори, които се опитват да постигнат споразумение, обсъждат и количествено ограничение на молбите за убежище. Позицията на администрацията на американския президент по подобно ограничение обаче остава неясна.

"Байдън е дал ясно да се разбере, че границата е разбита и че Конгресът трябва да предприеме действия, за да я поправи", заяви говорителят на Белия дом Анджело Фернандес Ернандес.

Ръководената от републиканците Камара на представителите на САЩ трябва да приключи работата си за годината до 14 декември - а това означава, че остава малко време за приемане на законодателство. Сенатът, ръководен от демократите, работи по подобен график.

С оглед на това целта в момента е да се постигне основно споразумение, а точните детайли по законодателния текст да бъдат обсъждани по време на почивката за празниците, твърди източникът на агенцията.

На този фон Украйна издаде първото предупреждение за тази зима жителите на страната да пестят енергия. Това се е наложило, след като електроцентрала в близост до фронтовата линия е била обстрелвана.

"Врагът атакува една от топлоелектрическите централи в зоната на фронтовата линия. Оборудването е сериозно повредено в резултат на обстрела", съобщиха от Министерството на енергетиката в четвъртък, цитирано от „Гардиън“.

От министерството не уточниха коя е засегнатата централа, но поясниха, че два от нейните енергоблокове са спрели да работят, което е довело до "временен недостиг на електроенергия" в мрежата.

От месеци украински официални лица предупреждаваче Москва планира да засили ударите по енергийната инфраструктура, след като миналата година атаките по електропреносната мрежа доведоха до широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.


Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна и Израел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024