Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна и Израел Снимка: © Getty Images

Сенатът на САЩ блокира законопроект за извънредни разходи за предоставяне на милиарди долари нова помощ на Украйна и Израел.

Републиканците настояват за друг основен приоритет – националата сигурност, и по-конкретно по-строги мерки за контрол на имиграцията по границата на САЩ с Мексико.

Законопроектът щеше осигури около 50 млрд. долара нова помощ за Украйна, както и пари за хуманитарна и икономическа помощ за правителството в Киев.

Отделно - 14 млрд. долара бяха планирани за Израел, който воюва с "Хамас" в Газа.

"Не се заблуждавайте, днешното гласуване ще се помни дълго. Историята ще съди сурово онези, които обърнаха гръб на каузата на свободата", коментира решението на Републиканците американският президент Байдън.

Гласуването беше с 49 гласа "за" и 51 "против", като по този начин мярката на стойност 110,5 млрд. долара не събра необходимото квалифицирано мнозинство 60 гласа в 100-членния Сенат за започване на дебати, предаде агенция „Ройтерс“.

Гласуването премина по партийна линия, като всички републиканци в Сената гласуваха против. Независимият сенатор Бърни Сандърс, който обикновено гласува с демократите, този път застана на страната на републиканците.

Той се обяви против финансиране на "нехуманната военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, също гласува "против" - това е процедурен ход, който ще му позволи да внесе мярката отново в бъдеще.

Шумър заяви, че случилото се в сряда е една "тъжна нощ", но подчерта, че демократите "остават ангажирани да работят много усилено за намиране на решение на тази безизходица".

Той все пак предупреди, че ако бъде допусната загуба на Украйна, това ще доведе до "трайни последици за 21-ви век" и упадък на западната демокрация.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл аргументира блокирането, като каза, че "е време да се изпълняват приоритетите на американската национална сигурност", включително на вътрешно ниво.

Дори и законопроектът да мине през Сената, той все пак ще трябва да бъде одобрен в контролираната от републиканците Камара на представителите. А именно там десетки републиканци гласуваха против помощта за Украйна, включително председателят Майк Джонсън.

По-късно група сенатори демократи свикаха пресконференция, на която заявиха, че блокирането на законопроекта ще изпрати послание както към противниците, така и към съюзниците на САЩ, че Съединените щати не подкрепят своите международни партньори.


Снимка от фронта на войната в Украйна, Авдеевка Все повече руски воиници искат да напуснат фронта в Украйна, разкриват тайни записи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024