Байдън: Украйна не е готова за НАТО, но САЩ могат да я подкрепят по модела на Израел Снимка: © Screenshot

Украйна все още не е готова за членство в НАТО, каза американският президентът Джо Байдън в ексклузивно интервю за CNN. Той обясни, че войната на Русия в Украйна трябва да приключи, преди алиансът да може да обмисли приемането на Киев в своите редици.

Водещ на разговора беше Фарид Закария - известен модератор на CNN и политически анализатор.

Според Байдън обсъждането на предстоящото членство на Украйна в НАТО е преждевременно. САЩ и техните съюзници в НАТО обаче ще продължат да осигуряват на президента Володимир Зеленски и неговите сили средствата и оръжията, от които се нуждаят, за да се опитат да сложат край на войната с Русия.

Байдън даде интервю на Закария непосредствено преди едноседмичното си пътуване до Европа, което включва среща на върха на НАТО в Литва. Войната на Русия в Украйна и стремежът на Зеленски към членство в НАТО ще са сред ключовите въпроси пред алианса.

„Не мисля, че има единодушие в НАТО за присъединяването на Украйна към семейството на НАТО сега, в този момент, по средата на война“, каза Байдън. „Например, ако се стигне дотам, тогава знаете – и имам предвид това, което казвам – ние трябва да се ангажираме със защитата на всеки сантиметър от територия, която е територия на НАТО. Това е ангажимент, който всички сме поели, независимо от всичко. Ако войната продължава, значи всички сме във война. Ние бихме били във война с Русия, ако това беше така.", каза американският президент, визирайки Член 5 от Северноатлантическия договор.

НАТО след удара по Полша: Какво се случва, преди да се задейства Член 5

Байдън е говорил дълго със Зеленски по въпроса, като е уверил украинския президент, че САЩ ще продължат да осигуряват сигурност и оръжия за Украйна, както правят за Израел.

Съединените щати подкрепят Израел с около 3,8 милиарда щатски долара всяка година - значителна част от които отиват за защита срещу ракети и за военни технологии. Нито една държава в света след Втората световна война не е получила повече подкрепа от Съединените щати, според скорошен доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ.

През март 2022 г. Конгресът одобри милиарди допълнително финансиране за системата за противоракетна отбрана Iron Dome, за чието разработване помогнаха Съединените щати и която се използва от 2011 г.

„Железният купол“ е и символ на ролята на САЩ като сила-защитник на Израел с неговите около 9,4 милиона жители. Системата за отбрана унищожава ракети с малък обсег, докато все още са във въздуха.

Съединените щати вече оказват значителна подкрепа на Украйна: според собствените им изявления те са предоставили или обещали повече от 40 милиарда долара военна помощ от началото на войната в края на февруари 2022 г.

В събота The Daily Telegraph, цитира източник от НАТО, според когото Германия също е против членството на Украйна в НАТО и ще отстоява тази позиция на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли.

Редица източноевропейски лидери, включително естонският премиер Кая Калас, смятат, че на срещата на върха на Украйна трябва да бъде представена пътна карта за членството ѝ в алианса.

Преди две седмици министерският съвет на Република България прие решение за определяне състава на българската делегация в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО.

В ръководената от министър-председателя акад. Николай Денков делегация за Срещата на върха са включени и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023