BBC: „Вагнер“ продължава да набира войници Снимка: © Getty Images

Наемническата група „Вагнер“ продължава да набира бойци в цяла Русия, дни след като вдигна бунт, накарал Владимир Путин да изрази опасения от гражданска война. Използвайки руски телефонен номер, екип на BBC е прозвънял повече от дузина центрове за набиране на бойци. Журналистите са се представяли като роднини на потенциални желаещи да се запишат.

„Всички, които ни отговориха, потвърдиха, че всичко върви както обикновено“, посочват от изданието и допълват, че „от Калининград на запад до Краснодар на юг никой не вярваше, че групата е разпусната“.

Дават пример с жена от спортния клуб „Викинг“ арктическия град Мурманск, която е потвърдила, че все още записва бойци за Украйна. Дългият списък с точки за контакт на „Вагнер“ включва предимно в бойни клубове, включително училища по бойни изкуства и боксови клубове.

Информацията идва, след като от Москва вече съобщиха, че „Вагнер“ повече няма да воюва в Украйна заради отказа да подпише договор с Министерството на отбраната.

По време на проведените от BBC разговори поне няколко души подчертават, че новите членове подписват договори със самата наемническа група, а не с руското ведомство. И уверяват, че „това няма абсолютно нищо общо с министерството на отбраната“

„Нищо не е спряло, продължаваме да набираме служители“, категоричен е мъж от спортния клуб „Спарта“ във Волгоград.

Искането за сключване на контракт с държавата се посочва като основна причина за бунта на „Вагнер“ и нейния шеф Евгений Пригожин.

Размириците миналия уикенд бяха най-големият удар по авторитета на президента Путин през неговото повече от 20-годишно управление, независимо че Кремъл се опитва да представи реакцията си като „силен и решителен“ отговор, потушил бунта в зародиш.

И все пак наказателното дело срещу бунтовниците бе прекратено в страна, в която множество опозиционни активисти излежават дълги присъди затвор само за това, че са се обявили срещу войната на Русия срещу Украйна.

Дори лидерът на „Вагнер“ бе пуснат да отиде в Беларус.

А армията му изглежда продължава да функционира. „Ние работим. Ако нещо се беше променило, щяха да ни кажат. Но няма нищо“, категорично заявява жена, която набира войници в Краснодар, Южна Русия.

Заплатата на боец от „Вагнер“ остава щедра – 240 000 рубли (2 175 паунда) на месец. Договорите с наемниците се сключват за шест месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024