Бегачи на дълги разстояния, или новите депутати, които прескочиха няколко листи

Ироничното "Тук не е СДС" красеше витрините на "Позитано" 20 в деня, в който вътрешната опозиция най-после взе надмощие срещу Корнелия Нинова през уикенда.

Но този надпис би паснал още по-добре върху фасадата на новото 50-то Народно събрание.

Вътре ще откриете доста повече странни комбинации между кандидати на стари партии, които са се озовали на челни позиции в необясними листи - а оттам и в парламента.

Новоизбраният депутат от БСП Калоян Методиев и неговото минало като председател на младежкото СДС (заради когото се появи и слоганът на "Позитано") съвсем не е единственият случай.

Бившият секретар на Съвета по сигурността в кабинета "Костов" и бивш кандидат за председател на СДС Иво Цанев става депутат на ДПС от Видин.

Бившият заместник на Николай Бареков в "България без цензура" Ангел Славчев вече е народен представител от "Възраждане".

Хюсеин Хафъзов, който беше зам.-председател на ДОСТ на Лютви Местан до 2018 г., отново се е върнал в ДПС почти 10 години след като се отцепи от парламентарната група заради конфликта Местан-Доган.

ИТН отново вкара в парламента Христинка Иванова, която стана известна от записите на Радостин Василев с репликите си "Аз мога да си отида и на село". До 2022 г. Иванова вече беше минала през две други партийни листи на НДСВ и на Движение "България на гражданите".

Друг кадър на ИТН от онзи период - Виктория Василева - влиза в Народното събрание за трети път, от три различни политически сили. Първо от СДС, после от "Има такъв народ", а сега от "Величие".

На този фон кой ли помни, че Тома Биков някога беше част от екипа на Меглена Кунева в ДБГ, а Даниел Митов - на Иван Костов в ДСБ?

От Бареков до "Възраждане"

Ангел Славчев е един от най-показателните примери за този феномен. Публичната му кариера започна с "взрив" като лице на зимните протести срещу кабинета на Бойко Борисов през 2012-2013 г.

Славчев и още няколко от участниците в протестите решиха да подкрепят малка партийна листа, която събра малко над 15 000 гласа на предсрочните избори през 2013. Само година по-късно обаче той стана водещ на предаване по ТВ7 и се озова сред кандидатите за евродепутати на Николай Бареков (заедно с Росен Петров, Калина Крумова и Ангел Джамбазки).

Раздорът настъпи за отрицателно време. Към юли 2014, малко след като КТБ падна, а Цветан Василев и Делян Пеевски влязоха във война, Славчев се смрази с Бареков и обяви, че Пеевски е "реалният председател" на "България без цензура".

През 2019 г. Славчев отново се появи на избори, този път като кандидат за общински съветник от коалиция "Алтернативата на гражданите" в Елин Пелин. Гласовете не му стигат за мандат, но четири години по-късно успява. Този път с листата на "Възраждане".

Днес Ангел Славчев вече има нова роля - избран е за народен представител от "Възраждане" в Софийска област и скоро ще се закълне в 50 Народно събрание. В биографията си посочва, че е завършил магистратура по "Киберсигурност" във Военната академия и има IT фирма в сферата на сигурността.

Иво Цанев - дългият път от СДС през Горите до Пеевски

Малко са хората в Народното събрание, чиято политическа кариера започва още в края на 90-те - но това е случаят с Иво Цанев.

Едва на 27 години той е назначен за секретар на Съвета по национална сигурност в Министерския съвет по време на управлението на Иван Костов.

Между 2001-2004 г. Цанев е депутат от СДС. Година преди края на мандата си той решава да напусне парламента и се обявява за оставката на тогавашния лидер Надежда Михайлова. Самият той запазва ключови позиции в партията. През 2007 г. е ръководител на Националния предизборен щаб за местните избори при Пламен Юруков, през 2009 сам се кандидатира за председател, а през 2011 ръководи Координационния съвет на СДС (при Мартин Димитров).

Повече от 10 г. по-късно Иво Цанев отново е депутат, но този път от ДПС. В момента той е областен ръководител на ДПС в София-област. Според официалната му биография - в години без официални партийни занимания Цанев се е занимавал с управление на европейски и инвестиционни проекти.

През 2015 г. е бил в Управителния съвет на Северозападното държавно предприятие - структурата, която управлява горските и ловни стопанства през Министерството на земеделието във Видин, Враца, Плевен, Монтана и части от областите Ловеч и София.

В Търговския регистър той все още е записан като член на управлението на Клуб "Сенатор" заедно с бившите депутати Димитър Абаджиев, Иван Колчаков, Светлана Дянкова, бившия шеф на Агенцията за приватизация Захари Желязков и др.

От Специалните сили - през охраната на "Ботев Пловдив" - до "Величие"

Дарин Георгиев - един от новите народни представители от листите на "Величие" - има още по-особено минало.

Само преди една година той е кандидат-депутат на "Българско национално движение" - партията на Георги Георгиев, който се прочу с голия плакат с тиквата, а през 2021 г. беше дал съдебната регистрация на БНО на Васил Божков, за да може "Българско лято" да участва на избори.

Ако се съмнявате в намеренията на Николай Марков - Дарин Георгиев не крие презрението си към "войнолюбивите партии, които тласкат страната ни към пропастта на поредната национална катастрофа" и конспиративните теории за апокалипсис, в който изкуственият интелект и "джендърите" са само част от схемата.

Същият човек разказва пред Киро Брейка, че е работил като "контрактор" (войник по договор с частна фирма) в Афганистан по времето на Тръмп (2016-2017), и в Ирак за обект на "Газпром", но през американска компания.

БНО печели "цели" 2328 гласа преди година, но Дарин Георгиев не напуска политиката. Просто сменя платформата.

Според разследване на "Капитал" той се занимава с организацията на клуб за "справяне при кризисни ситуации с цел оцеляване в градска среда и в дивата природа" - нещо, което прилича на полувоенно формирование към на Историческия парк на Ивелин Михайлов. Според новия депутат - в България имало много подобни структури със стотици хора от полицията и армията, но никой не им обръщал внимание.

Името на Дарин Георгиев се появи и в друг странен контекст - около руския собственик на "Ботев Пловдив" Антон Зингаревич.

В края на 2023 г. пловдивската медия "Трафик нюз" съобщава, че бившият "наемен войник" Георгиев е станал шеф по сигурността на клуба, а Зингаревич се заобикаля с "наказателна бригада" с бивши военни и полицаи срещу недоволни фенове.

Версията на Георгиев е, че поел тази работа, за да спаси Зингаревич и "Ботев" от рейд на Делян Пеевски, свързан с интерес около активите на клуба. В крайна сметка - бъдещият депутат от "Величие" се разделя с поста си, като твърди, че близки до изпълнителния директор хора започнали да "работят срещу него" и да "привличат криминални елементи" към клуба.

Помните ли и случаят със сблъска на Иван Демерджиев срещу "Делта гард" по повод спор за собствеността на фотоволтаичен парк? Оказва се, че Дарин Георгиев е отговарял за охраната на клиента, който Демерджиев е представлявал. По-късно Демерджиев е и адвокат на "Ботев" Пловдив. Докато бившият вътрешен министър отрича да е е близки отношения с охранителя, Георгиев описва Демерджиев като "много доблестен мъж, когото дълбоко уважавам" и като човек, с когото е "от една порода".

Хюсеин Хафъзов: Завръщането в ДПС след ДОСТ

7 години Хафъзов беше секретар на Главното мюфтийство в България, а през 2013 г. стана депутат от ДПС, след като Лютви Местан наследи партийното ръководство от Ахмед Доган.

През декември 2015 г. след прословутата новогодишна реч на Доган в Сараите заради "неправилната" линия на Местан в конфликта между Русия и Турция, новият лидер беше символично обезглавен. Групата на ДПС се разцепи - и Хафъзов остана от страната на Местан заедно с още шестима депутати.

Двамата бяха заедно и при учредяването на партия ДОСТ, чийто зам.-председател стана Хюсеин Хафъзов. Партията се яви на парламентарни избори през 2017 заедно с НПСД на Орхан Исмаилов, като отнеха малко над 100 000 гласа от ДПС - но не успяха да прескочат бариерата за Народното събрание.

Хюсеин Хафъзов напусна ДОСТ в края на 2018 г., а 4 години по-късно Мустафа Карадайъ го посрещна обратно в ДПС. Днес Карадайъ вече не е в ръководството на партията и не е депутат. Но Хюсеин Хафъзов спечели мандат като водач от Сливен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: