"За една кауза, за една партия", в три различни листи - коя е Христинка Иванова от ИТН

Разцепването на ПГ на "Има такъв народ" на 13 юни ще се запомни с доста обвинения и обиди между Тошко Йорданов и Радостин Василев, но най-крилатите реплики от скандала принадлежат на Христинка Иванова - почти неизвестната до този момент народна представителка от МИР-Плевен ("крепостта" на Слави Трифонов).

"Аз мога да си отида и на село, както се казва", "Мен никой не ме знае как се казвам", "Аз ПП няма да стана никога", "Работила съм за една кауза, тръгнала съм за една партия", казва тя в аудиозапис от телефонен разговор с министъра на спорта, който беше излъчен в нейно присъствие на пресконференция в БТА.

За съжаление Иванова не получи правото да отговаря на журналистически въпроси с обяснението от Станислав Балабанов, че сега била притеснена, но "тепърва ще говори". Имаше думата само за отговори "с да или не":

Поне едно от твърденията ѝ се разминава с някои факти в политическата ѝ биография. Преди да заяви принадлежност към каузата на Слави Трифонов, тя е присъствала в листите на две други партии - НДСВ и Движение "България на гражданите".

Христинка Иванова е кандидат депутат на ИТН през април, юли и ноември 2021 г., но става народен представител едва през март 2022 г. след интересно стечение на обстоятелствата.

ИТН печели две депутатски места през ноември, през които успяват да минат цели петима души за по-малко от половин година. Водачът на листата Радостин Василев освободи позиция, когато стана министър на спорта. Следващият по ред - 32-годишният Александър Тодоров - напусна още през януари, след като беше назначен за директор на Държавния спортен тотализатор.

През март Венцислав Петков подаде оставка, защото също получи пост в структурата на Министерството на спорта под ръководството на Василев - шеф на Националната спортна база.

Така идва ред на Христинка Иванова - шестата в листата (един от кандидатите преди нея отказва да се възползва от възможността да стане депутат).

Иванова е общински координатор на ИТН в Долна Митрополия, а плевенските медии я представят с професия "инженер", когато отразяват кои са кандидатите за народни представители от партията на Слави Трифонов през 2021 г.

От Търговския регистър може да се види, че до януари 2022 г. тя е била собственик на фирма за организиране на тържества и обреди. В сайта на Народното събрание няма информация за професионалното ѝ минало. Преди повече от 10 г. Иванова е ръководила общинското дружество "Обреди" в Долна Митрополия.

Участието ѝ в политиката на местно ниво може да се проследи поне до 2003 г., когато тя е кандидат за общински съветник в Долна Митрополия от "Национално движение Симеон Втори".

Христинка Иванова оглавява листата за общински съветници на НДСВ и през 2007 г., но не печели мандат.

Данни на BIRD от декларациите ѝ пред Сметната палата показват, че между 2009 и 2011 г. тя е била зам.-кмет на Долна Митрополия (по това време общината се управлява от Александър Печеняков, който е издигнат от БСП).

През 2013 г. Иванова вече има нова партийна принадлежност - този път към новоучреденото Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Името ѝ се появява в листите за кандидат-депутати на ДБГ на 13-то място след водача Найден Зеленогорски, но изпада от "тестето" при по-късните парламентарни избори, когато партията стана част от "Реформаторския блок".

Радостин Василев твърди, че Иванова е станала народен представител "само и единствено заради мен", както и че искал да ѝ изпрати юристи, за да напишат молбата ѝ за напускане на Народното събрание, защото тя твърдяла, че била "неграмотна".

По всичко личи, че последното е язвително преувеличение заради отказа ѝ да се отдели от ИТН, макар че самата Иванова досега нямаше думата да се защити - тя "говори" единствено през телефонните записи в ръцете на Тошко Йорданов.

Защо Василев държи толкова много да я задържи в Народното събрание, ако има съмнения в качествата и лоялността ѝ към него, също остава под въпрос.

Едно от възможните обяснения е, че той не иска да се връща в парламента, а се готви да запази мястото си като министър, но така рискува и без това неосигуреното засега мнозинство в полза на кабинета на Петков.

Следващият в листата на ИТН е действащият областен управител на Плевен Иван Янчев - няма яснота дали той е част от групата на Василев, или ще остане верен на лидера Слави Трифонов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023