Разцепването на ПГ на "Има такъв народ" на 13 юни ще се запомни с доста обвинения и обиди между Тошко Йорданов и Радостин Василев, но най-крилатите реплики от скандала принадлежат на Христинка Иванова - почти неизвестната до този момент народна представителка от МИР-Плевен ("крепостта" на Слави Трифонов).

"Аз мога да си отида и на село, както се казва", "Мен никой не ме знае как се казвам", "Аз ПП няма да стана никога", "Работила съм за една кауза, тръгнала съм за една партия", казва тя в аудиозапис от телефонен разговор с министъра на спорта, който беше излъчен в нейно присъствие на пресконференция в БТА.

За съжаление Иванова не получи правото да отговаря на журналистически въпроси с обяснението от Станислав Балабанов, че сега била притеснена, но "тепърва ще говори". Имаше думата само за отговори "с да или не":

Поне едно от твърденията ѝ се разминава с някои факти в политическата ѝ биография. Преди да заяви принадлежност към каузата на Слави Трифонов, тя е присъствала в листите на две други партии - НДСВ и Движение "България на гражданите".

Христинка Иванова е кандидат депутат на ИТН през април, юли и ноември 2021 г., но става народен представител едва през март 2022 г. след интересно стечение на обстоятелствата.

ИТН печели две депутатски места през ноември, през които успяват да минат цели петима души за по-малко от половин година. Водачът на листата Радостин Василев освободи позиция, когато стана министър на спорта. Следващият по ред - 32-годишният Александър Тодоров - напусна още през януари, след като беше назначен за директор на Държавния спортен тотализатор.

През март Венцислав Петков подаде оставка, защото също получи пост в структурата на Министерството на спорта под ръководството на Василев - шеф на Националната спортна база.

Така идва ред на Христинка Иванова - шестата в листата (един от кандидатите преди нея отказва да се възползва от възможността да стане депутат).

Иванова е общински координатор на ИТН в Долна Митрополия, а плевенските медии я представят с професия "инженер", когато отразяват кои са кандидатите за народни представители от партията на Слави Трифонов през 2021 г.

От Търговския регистър може да се види, че до януари 2022 г. тя е била собственик на фирма за организиране на тържества и обреди. В сайта на Народното събрание няма информация за професионалното ѝ минало. Преди повече от 10 г. Иванова е ръководила общинското дружество "Обреди" в Долна Митрополия.

Участието ѝ в политиката на местно ниво може да се проследи поне до 2003 г., когато тя е кандидат за общински съветник в Долна Митрополия от "Национално движение Симеон Втори".

Христинка Иванова оглавява листата за общински съветници на НДСВ и през 2007 г., но не печели мандат.

Данни на BIRD от декларациите ѝ пред Сметната палата показват, че между 2009 и 2011 г. тя е била зам.-кмет на Долна Митрополия (по това време общината се управлява от Александър Печеняков, който е издигнат от БСП).

През 2013 г. Иванова вече има нова партийна принадлежност - този път към новоучреденото Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Името ѝ се появява в листите за кандидат-депутати на ДБГ на 13-то място след водача Найден Зеленогорски, но изпада от "тестето" при по-късните парламентарни избори, когато партията стана част от "Реформаторския блок".

Радостин Василев твърди, че Иванова е станала народен представител "само и единствено заради мен", както и че искал да ѝ изпрати юристи, за да напишат молбата ѝ за напускане на Народното събрание, защото тя твърдяла, че била "неграмотна".

По всичко личи, че последното е язвително преувеличение заради отказа ѝ да се отдели от ИТН, макар че самата Иванова досега нямаше думата да се защити - тя "говори" единствено през телефонните записи в ръцете на Тошко Йорданов.

Защо Василев държи толкова много да я задържи в Народното събрание, ако има съмнения в качествата и лоялността ѝ към него, също остава под въпрос.

Едно от възможните обяснения е, че той не иска да се връща в парламента, а се готви да запази мястото си като министър, но така рискува и без това неосигуреното засега мнозинство в полза на кабинета на Петков.

Следващият в листата на ИТН е действащият областен управител на Плевен Иван Янчев - няма яснота дали той е част от групата на Василев, или ще остане верен на лидера Слави Трифонов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката