Облечена в екип на „Сан Антонио Спърс“ и поставила предпазна маска с логото на NBA, тя застана край страничната линия в AT&T Center, а всички баскетболисти се събраха около нея, за да видят на таблото схемата, по която да играят.

Подобно нещо никога не се е случвало в историята на най-престижната баскетболна лига, но за всичко си има първи път. На 30 декември Беки Хамън стана първата жена в историята на NBA, която влиза в ролята на старши-треньор. Състезателите на „Сан Антонио“ не се смутиха, че легендарният Грег Попович отсъства, а вместо това внимателно слушаха всяко наставление на Хамън.

Тя е част от организацията още от 2007 г., когато бе привлечена в женския състав на „Спърс“ като състезател. Като част от „Сан Антонио Старс“ тя участва три пъти в „Мача на звездите“ на WNBA, а в края на 2020 дойде моментът, в който 43-годишната асистентка на Попович да влезе в ролята на наставник.

Това се случи няколко минути преди края на втората част от двубоя срещу „Лос Анджелис Лейкърс“ на ЛеБрон Джеймс. Грег Попович скочи срещу съдията Тони Браун за неотсъдено нарушение срещу свой състезател, а реферът му показа изхода заради бурната, неспортсменска реакция. Петкратният шампион на NBA тръгна към тунела, докато в същото време посочи с пръст Хамън.

„Посочи ме. Това беше. Това беше всичко. Каза ми: „Ще се справиш“. И си тръгна. Толкова типично за Поп“, сподели треньорката след мача, който „Сан Антонио“ не успя да спечели. При изгонването на Попович „шпорите“ губеха с 11 точки, а в крайна сметка отстъпиха със 107:121. Въпреки всичко Хамън е повече от радостна, че сътвори история.

„Това е нещо наистина голямо. Много важен момент за мен. Част съм от тази организация още от времето, когато ме взеха през 2007, така че съм тук 13 години. Това е много прекарано време, в което се развивах и се подобрявах“, сподели развълнуваната бивша баскетболистка пред ESPN.

Нейната кариера започва още в колежа Colorado State през 1995. Четири години по-късно влиза в женската лига на NBA и играе като пойнт гард за състава на „Ню Йорк Либърти“. Прекарва там седем години, като междувременно има кратки престои в „Трентино“ в Италия и в испанския „Ривас“. При завръщането си в САЩ е привлечена от „Сан Антонио Старс“.

Играе шест пъти в „Мача на звездите“, а след това има престои в ЦСКА (Москва) и още няколко руски отбора. Това не е изненада – през 2008 Хамън получава руско гражданство и дори избира да играе за националния отбор на страната, вместо за САЩ.

Със селекцията на Русия баскетболистката стига до бронзов медал на Олимпийските игри в Пекин (2008) и до сребро на европейското в Латвия година по-късно.

Но най-почитана е в Сан Антонио, които извадиха от употреба нейния 25-ти номер в чест на постиженията ѝ. Беки два пъти попада в най-добрия отбор на WNBA за сезона, два пъти е част от втория, през 2007 е лидер по асистенции в лигата, а четири години по-късно я определят като част от топ 15 на най-успешните баскетболистки в историята.

След всичко това – не е никаква изненада, че Хамън застана край страничната линия и отговори на очакванията да замести легендарен треньор като Грег Попович.

„Беки играеше преди и всеки състезател, който познава историята на женския баскетбол, знае какво влияние има тя върху спорта. Когато говори, ние всички слушаме“, сподели една от звездите на „Спърс“ ДеМар ДеРоузън.

Дежонте Мъри каза, че всички трябва да „свалят шапка“ на Хамън. „Тя е тук, откакто и аз дойдох. Гледам всеки ден как говори с всеки отделен играч, независимо дали е ветеран или новобранец. Просто използва гласа си, за да сподели с нас знанията си за играта“.

„Обичам Беки до смърт“, добави той. „Наистина сме много, много близки. Тя ми праща съобщения за всеки празник, пита за дъщеря ми, аз я питам какво правят нейните деца. Много я ценя. Бъдещето за нея е светло. Надявам се да го следва и да не се предава. Тя е на правия път и всеки тук я оценява. Дава пример на всяка жена по света“.

ЛеБрон Джеймс завърши двубоя с 26 точки на 36-ия си рожден ден. Но вместо да говори за постиженията си, първо отдаде дължимото на треньора на съперника.

„Очевидно тя върши перфектно своите задължения през последните няколко години и Попович ѝ даде възможността. Красиво е да слушаме указанията ѝ. Тя изпитва много голяма страст към играта. Поздравления за нея и за нашата лига“, каза четирикратният шампион.

Самият Грег Попович сподели, че е наел Беки заради страхотните ѝ способности и няма никаква друга причина.

„Всичко започна, когато я видях как играе. Беше лидер, всеки в тима я слушаше, бе много уверена, обичаше да се състезава и водеше цялото шоу“, каза легендата на „Спърс“.

„Тя присъстваше на срещите между треньорите още преди да влезе в екипа. Разбрахме за нейната страст към играта, за нейното разбиране за баскетбола. Тя има всички необходими оръжия, за да бъде невероятен треньор в нашата лига“, добави Попович.

Хамън вече е водила тима на „шпорите“ в Лятната лига на NBA, а сега прави още по-голяма стъпка напред. Но не е напълно доволна, защото знае, че може и още.

„Искаше ми се с момчетата да си тръгнем от залата с победа“.


Прочетете още:

Българските спортисти, за които 2020 г. беше успешна

15 незабравими снимки от спорта през 2020

Спортът през 2020: Липсата му, големите загуби и великите постижения


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024