BYPOL направи за смях Путин и Лукашенко, като приземи свой дрон върху руския шпионски А-50

Беларуската опозиционна група BYPOL направи за смях руските и беларуските въоръжени сили, като показа как приземява дрон върху прословутия разузнавателен самолет A-50 на руските ВВС, който беше взривен преди няколко дни.

Машината е една от най-скъпите придобивки на руската армия и се намираше в беларуското летище "Мачулищи" от около месец, преди бунтовниците срещу Владимир Путин и Александър Лукашенко да я разрушат с две експлозии. Загубата ѝ беше сравнена с потъването на крайцера "Москва".

Беларуските военни не само не успяха да предотвратят удара, но и не заловиха хората, които извършиха акцията във военната база.

Сега BYPOL, в която влизат бивши служители на полицията и службите за сигурност на Беларус - твърди противници срещу режима на Лукашенко - показва как техен дрон облита безпрепятствено военната база край Минск, която уж би трябвало да е охранявана най-строго.

Дронът не е засечен от системите за сигурност на базата и не предизвиква никаква реакция, след като "стъпва" върху т.нар. локаторна чиния на А-50.

"Неотдавна дикаторът (Лукашенко) за пореден път разказваше на пропагандистите си, че притежава най-добрата противовъздушна отбрана и защита срещу дронове. Затова - би трябвало висчки военни обекти да се намират в пълна безопасност", коментират авторите на клипа, който показва, че никой в базата не забелязва пристигането на дрона и кацането му върху специалния руски самолет.

"Беларуските партизани провеждаха въздушно разузнаване над военната база "Мачулищи" в продължение на 2 седмици с помощта на дронове за цивилно предназначение, купени в магазини", пишат още от BYPOL.

"Как се проявиха прехвалените средства за борба срещу дроновете, за чиято разработка и производство бяха похарчени десетки милиони рубли бюджетни средства? Отговорът е очевиден - никак. Беше ли докладвана информацията за тези инциденти на самоназначилото се правителство? Естествено, че не", пишат още от BYPOL.

Записът не показва момента, в който самолетът е взривен. Беларуските държавни медии побързаха да отрекат, че А-50 е повреден, като твърдят, че той лети "на бойни дежурства" след инцидента в "Мачулищи".

Опозиционерите в Беларус обаче твърдят, че машината е изпратена на ремонт в Таганрог заради повредите.

В позицията на BYPOL от 28 февруари се посочваше, че самолетът е повреден в предната и централната си част, като са нанесени щети на авиониката и радиолокационната антена (върху която дронът каца).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024