Белгия иска Европарламентът да снеме имунитета на двама евродепутати, замесени в Катаргейт Снимка: © Getty Images

Белгийските власти искат от Европейския парламент да свали имунитета на още двама евродепутати, заподозрени в злоупотреби около корупционния скандал, свързан с предполагаеми подкупи от Катар и Мароко.

Според "Politico" става дума за депутати от Групата на европейските социалисти - това са италианецът Андреа Козолино и белгийският му колега Марк Тарабела.

Председателят на европейския законодателен орган Роберта Мецола съобщи в понеделник, че вече е започнала спешна процедура за снемане на имунитета на двама членове на ЕП, но не посочи имената им. Мецола каза, че това трябва да се случи възможно най-скоро.

"Още от първия момент Европейският парламент направи всичко, което е по силите му, за да подпомогне разследванията, и ще продължим да гарантираме, че няма да има безнаказаност. Отговорните лица ще разберат, че Парламентът е на страната на закона. Корупцията не може да се изплати и ние ще направим всичко възможно, за да се борим с нея", посочва тя в изявление.

Европейският парламент вече свали имунитет на евродепутат - този на Ева Кайли. Гръцката представителка е в ареста от началото на декември, след като беше задържана и обвинена в рамките на мащабно разследване на лобистката дейност на Катар в Брюксел. По случая бяха задържани и партньорът ѝ - Франческо Джордж, както и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери.

Малко след ареста на Кайли тя беше отстранена от поста зам.-председател на ЕП, както и от групата на Социалистите и демократите, в която членуваше.

Очаква се парламентът да започне дългата процедура за премахване на правната защита на Тарабела и Козолино, когато депутатите се съберат за пленарно заседание в Страсбург на 16 януари. Тогава комисията по правни въпроси на Парламента ще даде възможност на двамата да се изкажат, а след това точката ще бъде гласувана.

Адвокатът на Тарабела - Максим Тьолер, съобщи, че клиентът му е готов да подкрепи свалянето на собствения си имунитет.

"От самото начало на това разследване Марк Тарабела повтаря, че е на разположение на съдебната власт и дори поиска да бъде разпитан бързо, за да се защити. Той също така заяви, че няма да се крие зад парламентарния си имунитет", казва Тьолер, цитиран от "Politoco".

Гръцкият евродепутат Ева Кайли Гръцките власти искат Панама да провери парични преводи от Катар в сметката на Ева Кайли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023