Гръцките власти искат Панама да провери парични преводи от Катар в сметката на Ева Кайли

Ръководителят на гръцкия орган за борба с прането на пари Хараламбос Вурлиотис е изпратил спешно писмо до колегата си в Панама, за да установи дали парични преводи в размер на 20 млн. евро са били преведени от Катар по сметка на името на бившия член на Европейския парламент Ева Кайли.

Към момента Кайли е задържана в Брюксел по обвинения в корупция и очаква съдебния си процес.

Твърди се, че сметките са в Bladex - банка със седалище в Панама, която е добре известен "данъчен рай" с репутация на непрозрачен финансов център, съобщава гръцкият в. "Ekathimerini". Сметките изглежда включват 20 млн. евро в два депозита от Катар към Ева Кайли, 4 млн. евро в сметките на баща ѝ, както и още 4 млн. евро от Катар за майка ѝ. Автентичността на банковите документи все още се проверява.

Евродепутатът и бивш заместник-председател на Европейския парламент е в затвора от началото на декември, след като беше арестувана и обвинена в рамките на мащабно разследване на лобистката дейност на Катар в Брюксел. По случая бяха задържани и партньорът на Кайли - Франческо Джордж, както и бившият италиански евродепутат Пиер Антонио Панцери.

Малко след ареста на Кайли гръцкият орган за борба с изпирането на пари замрази всички активи на обвиняемата, а тя беше отстранена от ръководния си пост в ЕП, както и от групата на Социалистите и демократите, в която членуваше.

Искането на гръцките власти до Панама идва, след като в социалните медии се появиха публикации, за които се твърди, че показват банкови документи за панамски сметки, принадлежащи на Кайли и членове на семейството ѝ. Смята се, че по тях са постъпвали депозити, правени от Катар.

Вурлиотис е информирал белгийския прокурор за действията, извършени до момента в Гърция в рамките на съдебното сътрудничество с белгийските власти.

Ева Кайли си призна, че е наредила на баща си да скрие големи суми пари от апартамента ѝ

Ева Кайли: от любимо лице на гръцката телевизия до епицентъра на корупционен скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024