Ева Кайли си призна, че е наредила на баща си да скрие големи суми пари от апартамента ѝ Снимка: © Европейски парламент

Арестуваната бивша заместник-председателка на Европейския парламент Ева Кайли направи частични самопризнания за участието ѝ в корупционния скандал, който разтърси Брюксел. Това съобщават няколко белгийски медии, сред които вестникът "Le Soir" и сп. "Knack".

Според съобщенията в медиите Кайли е признала, че е наредила на баща си да скрие големи суми пари в брой от апартамента ѝ малко преди да бъде задържана. Бащата ѝ беше арестуван на 9 декември в хотел "Софител" с куфар, пълен с пари, но по-късно беше освободен. Според изданията тя се е опитала да предупреди и други двама евродепутати.

В публикациите се отбелязва още, че нейният партньор Франческо Джорджи е признал за участието си в подкупите, получавани с цел влияние над европейските дела.

По-рано този месец белгийската прокуратура отправи обвинения срещу Ева Кайли и още трима души за получаване на подкупи от домакина на Световното първенство по футбол - Катар.

Според разследващите бившият италиански евродепутат Антонио Панцери е ръководил престъпната група. В неговото жилище по-рано бяха намерени 600 хил. евро в брой - най-голямата сума, намерена при обиските до момента. В документите от вътрешното разследване, с които някои медии разполагат, се твърди, че италианецът е оказвал влияние срещу заплащане върху евродепутатите не само в полза на Катар, но и на Мароко.

Следствие на скандала Кайли беше отстранена от ролята на зам.-председател на Европейският парламент, а председателят на институцията обеща сериозни реформи. Междувременно отношенията между Катар и Брюксел продължават да бъдат обтегнати след разкритията.

Ева Кайли: от любимо лице на гръцката телевизия до епицентъра на корупционен скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024