Партньорът на Ева Кайли е направил самопризнания, Кьовеши поиска имунитета ѝ

Партньорът на свалената вицепрезидентла на Европейския парламент Ева Кайли - Франческо Джорджи, е направил самопризнания, съобщават няколко медии.

Франческо, който също е част от големия корупционен скандал, разразил се в ЕП, е признал, че е част от организация, която Катар и Мароко ползват, за да се намесват в европейските дела. Данните са на белгийския вестник Le Soir и италианския La Repubblica, които цитират документи от разследването. Версията на Джорджи е, че Кайли не е била наясно с паричните потоци и предназначението им. Италианецът и гъркинята живеят на съпружески начала и имат дъщеря на 22 месеца.

Джорджи е бил асистент в офиса на италианския евродепутат Пиер Антонио Панцери. Сега Франческо Джорджи обвинява Панцери, че той е ръководителят на предполагаемата организация. Партньорът не Ева Кайли свежда собствената си роля до това да е управлявал пари в брой.

Франческо Джорджи твърди, че двама евродепутати са получили пари от Панцери. На въпрос на Le Soir, адвокатът на Панцери каза, че не разполага с такава информация.

В последните дни белгийските власти работят усилиено по скандала с членове на Европарламента. Миналия петък бяха арестувани шестима души, двама от които са освободени.

Процесуалният разпит на Ева Кайли се отлага за следващата седмица.

Смята се, че Антонио Панцери, бивш евродепутат от Италия и президент на неправителствената организация „Борба срещу безнаказаността“., играе централна роля в скандала. В апартамента на 67-годишния мъж са открити 600 000 евро в брой - това е най-голямата сума, намерена при обиските до момента.

В документите от вътрешното разследване, с които някои медии разполагат, се твърди, че италианецът е оказвал влияние срещу заплащане върху евродепутатите не само в полза на Катар, но и на Мароко. Той е подкупвал европолитици с пари и подаръци, за да вземат едно или друго политическо или икономическо решение в Европейския парламент.

Пари в брой са намерени в дипломатическото куфарче на бащата на Кайли, който по време на ареста се намира заедно със съпругата си в Брюксел. Полицията открива у него купюри с банкноти от по 50 евро - също 600 000 евро. В дома на Кайли са намерени още 150 хил. евро.

Разследването започва още през юли и се води изключително секретно, преди в края на миналата седмица из основи да разстърси членовете на Европарламента.

Днес срещу бившия вицепрезидент на ЕС Ева Кайли бяха повдигнати нови обвинения - за измама със средства от бюджета на ЕС. Европейската прокуратура в Люксембург, ръководена от Лаура Кьовеши, поиска сваляне на имунитета на Кайли (ПЕС), както и на нейната гръцка колежка Мария Спираки (ЕНП). Искането не е свързано с "Катаргейт", а е по подозрение за "измама в ущърб на бюджета на ЕС".

Ева Кайли: от любимо лице на гръцката телевизия до епицентъра на корупционен скандал

Гръцкият евродепутат Ева Кайли Почти единодушно: Ева Кайли вече не е зам.-председател на Европарламента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024