Белгия дава 30 изтребителя F-16 и близо 1 млрд. евро военна помощ за Украйна Снимка: © Getty Images

Белгия ще оборудва 30 изтребителя F-16, за да подкрепи Украйна в отбраната срещу агресивната война, която Русия води на територията ѝ. Първите доставки са планирани за тази година.

Страната ще отпусне най-малко 977 милиона евро на Украйна военна помощ през тази година.

Това е записано в двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа между Украйна и Белгия. Документът беше подписан от украинския президент Володимир Зеленски, който е на официално посещение в Брюксел, и министър-председателя на Белгия Александър де Кро.

Споразумението е със срок от 10 години, става ясно от официалната страница на президента на Украйна.

С него Белгия се ангажира с оборудването на 30 изтребителя F-16 за Украйна до 2028 година.

"За първи път такова споразумение за сигурност уточнява конкретния брой военни самолети, които ще бъдат предоставени на Украйна - 30 F-16 до 2028 година. В същото време първите изтребители трябва да бъдат доставени тази година", пише още на официалната страница на Зеленски.

Самолетите обаче идват с условие - те ще могат да пазят небето над Украйна от руската агресия, но не и да летят над Русия, съобщиха медии след подписването на споразумението в Брюксел.

В документа Белгия ясно потвърждава и подкрепата си за бъдещото членство на Украйна в ЕС и НАТО.

Освен това ще се задълбочи сътрудничеството в областта на разузнаването, киберсигурността и борбата с дезинформацията.

Белгия е 11-ата страна, с която Украйна сключва двустранно споразумение за сигурност в изпълнение на разпоредбите на съвместната декларация на Г-7, приета във Вилнюс на 12 юли миналата година.

Зеленски се опитва да осигури допълнителна военна помощ за страната си от западните съюзници, докато силите на Киев се опитват да спрат настъплението на руските сили.

Вчера Зеленски посети Испания, която обеща тази година да предостави на Украйна военна помощ на стойност един милиард евро, по силата на споразумение в сферата на сигурността между Киев и правителството на испанския премиер Педро Санчес.

Украйна подписа серия от такива споразумения със западните си партньори, които обещаха да ѝ оказват дългосрочна помощ под формата на доставки на оръжия и обучение на украински войници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024