Белгия постепенно отпуска ограниченията от 4 май Снимка: © Getty Images

Защо Белгия бие останалите по смъртност на глава от населението е поредната държава в Европа, която постепенно ще смекчи ограниченията, наложени на 12 март заради пандемията от новия коронавирус. След дълги часове на дискусии на Съвета за национална сигурност в петък, премиерът Софи Вилмес обяви план страната да започне да се връща към нормалния живот от 4 май.

Първите бизнеси, които отново ще отворят врати, са тези за текстил и шивашки пособия. Целта е те да продължат производството на маски, които са задължителни за всеки гражданин на 12 години или по-възрастен, който използва градския транспорт.

Останалите магазини ще отворят седмица по-късно, но това не важи за ресторантите, кафенетата и фризьорските салони. Планира се те да се завърнат към нормална работа след 8 юни.

Училищата ще отворят отново на 18 май, но ще има забрана повече от 10 деца от един клас да учат на едно място. Предвижда се в училище да се върнат само тези, които са на път да завършат средното си образование. Останалите ще се върнат в клас чак през септември.

Предвижда се постепенно възстановяване на обичайната дейност в здравните заведения.

От началото на пандемията до момента в Белгия е забранено навън да се събират хора, които не живеят в едно жилище. Тази мярка ще отпадне скоро, стига да се спазва безопасна дистанция между хората.

До 31 август остава в сила отмяната на масови събития като концерти и фестивали.

Белгия е страната в Европа с най-голям брой смъртни случаи вследствие на Covid-19 на глава от населението. Жертвите са 6917, като в събота бяха отчетени още 238. Повече от половината смъртни случаи са регистрирани в домове за възрастни.

Регистрирани бяха и 1032 нови случая на заразени, което означава, че общият им брой вече е 45 325 души. Населението на страната е 11,4 млн. души, а броят на направените тестове за коронавирус е малко над 189 хиляди, сочат данни на Worldometers.

Няколко други европейски държави вече обявиха смекчаване на мерките. В петък Чехия премахна ограниченията за свободно придвижване, а някои магазини вече отвориха врати в Германия. От 4 май там училищата постепенно ще се завърнат към нормално функциониране, въпреки че барове, кафенета, ресторанти и кина остават затворени.

На 15 април Обратно към нормалния живот: Дания първа в Европа отвори училища и детски градини – от първи до пети клас. А Испания може да позволи на децата да излизат навън от 27 април , на които им е забранено да излизат навън от началото на пандемията, може да получат право да напускат домовете си в определени часове от 27 април.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Пикът на Covid-19 е преминал в 20 страни в Европа, България не е сред тях

100 годишният капитан Мур оглави британската музикална класация с You’ll Never Walk Alone

Най-добрите шеги с Тръмп и рецептата му срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024