Бербатов включи двама новоизбрани кметове и още политици в екипа си за Изпълком на БФС Снимка: © Булевард България

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов представи днес предложението си за Изпълнителен комитет. Сред имената изненадващо фигурира и името на пловдивския кмет от ГЕРБ Костадин Димитров.

Кандидатурата на Димитров не е единствената с политическа украса сред предложените имена. Самото представяне на кандидати за ръководството на футболния съюз от кандидат за негов президент е прецедент - досега претендентите за поста обявяваха екипа си по време на самия конгрес на БФС.

Сред предложените от Бербатов общо 15 души са кметът на Благоевград Методи Байкушев (ПП - ДБ) и бившият зам. министър-председател по управление на европейските средства в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, както и в това на Гълъб Донев - Атанас Пеканов.

"Това са хората, с които искаме да управляваме, ако ни изберат", заяви Бербатов.

Освен изброените кандидати, свързани с политиката, в предложения Изпълком влизат още Стилиян Петров и Мартин Петров, Ясна Ставрева (арбитър в КАС), треньорите по футбол Петър Хубчев и Пламен Марков, адвокат Георги Владов, професор Георги Попов, икономистът Петър Ганев, предприемачите Дарин Маджаров (създател на платформата Уча.се) и Велизар Величков.

Бербатов е един от седемте претенденти за наследник на Борислав Михайлов начело на БФС преди Конгреса, който предстои да се проведе на 15 март в столичния хотел "Маринела". След останалите са Мартин Касабов, който и сега е в управата, както и Георги Иванов-Гонзо.

Рекордьор по брой на титли "Футболист на България" (общо 7), Димитър Бербатов е един от последните национални играчи на световно ниво. Активната му кариера премина през германския "Байер Леверкузен" и английските "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед", "Фулъм" и др.

Той е и най-яростният критик на състоянието, в което БФС с Михайлов държи българския футбол в последните 18 години. Кандидат-президентът на българския футбол настоява за пълна реформа в управлението на съюза, нов формат на първенствата и реновация на инфраструктурата още от 2020-2021 г.

По негова инициатива вече трета година тече съдебен процес за оспорване на последния Конгрес на БФС от края на 2021 г. Едновременно с това той и колегите му провеждат обиколка сред клубовете в страната, за да съберат подкрепа за новата програма за управление преди избора.

Избраното на предишния конгрес със съмнителна процедура ръководство на БФС и досега не е вписано в Търговския регистър. А това поставя под съмнение и легитимността на свикването на нов избор за наследник на Борислав Михайлов.


И Гонзо иска да е президент на БФС: Всички кандидати преди Конгреса на 15 март

Борислав Михайлов "18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024