"Берлинале 2024" приключи с пропалестинска хакерска атака и политически скандал Снимка: © Getty Images

Пропалестински хакери атакуваха акаунта на германския филмов фестивал "Берлинале" и публикуваха изявления срещу войната на Израел в Газа.

Организаторите на фестивала се разграничиха от хакерите и обявиха за "недопустимо да се злоупотребява със социалните медии на Берлинале за антисемитска агитация".

Публикациите на хакерите вече са изтрити, но скрийншотове с тяхното съдържание все още се пазят онлайн.

"В отговор на пропалестинските акции, които бяха насочени срещу "Берлинале 2024" и с оглед на резкия възход на крайната десница в Германия, ние признаваме, че мълчанието ни прави съучастници в продължаващия геноцид на Израел в Газа и етническо прочистване в Палестина", пише в надпис от една от снимките в Instagram.

"След дълги вътрешни дискусии решихем най-после да се откажем от идеята, че "германската вина" ни освобождава от историята на нашата държава или настоящите ни престъпления като нация. Надигаме глас, за да се присъединим към милиони души по света, които настояват за незабавно и постоянно примирие, и призоваваме другите културни институции в Германия да направят същото", се казва още в изтритата публикация.

Организаторите на "Берлинале" подчертаха, че публикациите не са техни и не представляват позицията им.

"Незабавно ги изтрихме и започнахме разследване за това как се стигна до инцидента. Ще внесем сигнал за криминално престъпление, извършено от неизвестни лица", казват в оригиналната позиция на фестивала.

Кризата в Газа се превърна във водеща тема и по време на церемонията по награждаване на победителите на "Берлинале" в събота вечер.

Няколко от участниците в нея направиха свои изявления във връзка с войната в Газа, като се стигна до още едно разграничаване на организаторите от критиката на кинематографите спрямо Израел.

Експерименталният режисьор Бен Ръсел излезе на сцената с палестинска кърпа на раменете, като говори срещу "геноцида" в Ивицата Газа.

Друг палестински режисьор Басел Адра коментира, че не може да се радва на наградата си, докато десетки хиляди хора биват избивани в Газа.

Адра спечели отличието за най-добър документален филм с "No Other Land", самият той е активист срещу израелските заселници в Западния бряг.

Антропологът Верена Паравел, която е член на журито, излезе да му връчи статуетката с надпис "Спиране на огъня - сега" на гърба си.

Никой от хората, решили да използват трибуната на "Берлинале", не споменава за нападението на терористите от "Хамас" на 7 октомври 2023 г., обръща внимание Spiegel.

Централният съвет на евреите в Германия разкритикува случилото се, като обяви, че "за пореден път едно от най-важните културни събития в Германия се използва за разпространение на идеологическа пропаганда срещу Израел.

Spiegel описва случилото се като проблем, който е накърнил репутацията на целия фестивал.

То се превърна и в повод за политически скандал.

Християндемократичният съюз обвинява комисаря по на културата и медиите в правителството на Олаф Шолц - Клаудия Рот ("Зелените") за това, че е допуснала "антисемитски скандал".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024