САЩ: България има проблеми с безнаказаната корупция и произволните арести Снимка: © Getty Images

В България съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека, независимостта на съдебната система, както и сериозна корупция в правителството. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света, публикуван късно в понеделник.

Докладът от 41 страници за спазване на човешките права описва проблеми и случаи от изминалата 2022 г., включително арестите на Бойко Борисов и Владислав Горанов, натиска срещу журналистите Мария Цънцарова и Борис Митов, както и случая с частната лаботарория "Евролаб 2011". Документът цитира изводи на неправителствени организации и институции, сред които Европейската комисия, Съвета на Европа, Репортери без граници и други.

В него се посочва, че властите са предприели стъпки за идентифицирането, разследването и наказването на длъжности лица, извършили нарушения на правата на човека и корупция, но в същото време действията на правителството не са били достатъчни и безнаказаността още е проблем.

САЩ обръщат внимание и на съдебната система, чиято независимост и безпристрасност е засегната от "корупция, неефективност и липса на отчетност".

Вашингтон посочва като "съществени проблеми с правата на човека" в България:

  • жестокото или унизителното отношение от страна на властите, включително към задържани лица, мигранти и разселени деца
  • произволните арести
  • сериозните проблеми с независимостта на съдебната система
  • сериозната корупция в правителството
  • престъпленията, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност;
  • престъпленията, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към ЛГБТК+ общността

Сред примерите на "произволно задържане" Държавният департамент на САЩ нарежда ареста на ученика от 10-и клас, който беше задържан в Първо полицейско управление в София заради нарисувани графити върху Паметника на Съветската армия.

Вторият пример цитира решението на Софийския районен съд, с което арестите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, на Севделина Арнаудова и на бившия финансов министър Владислав Горанов бяха обявени за незаконни. Тримата бяха задържани за 24 часа през март 2022 г. като част от разследване за изнудване, но не им бяха повдигнати обвинения. Само преди месец Горанов отново беше обект на внимание за Държавния департамент на САЩ - тогава бившият финансов министър бе включен в списъка със санкционирани по закона "Магнитски".

Проблеми с корупцията и медийната свобода

Корупцията продължава да е проблем за България. Вашингтон отбелязва, че "въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на длъжностни лица, правителството не прилага закона ефективно и според съобщения длъжностни лица във всякакви клонове на правителството са участвали в корупционни практики безнаказано".

За такъв пример е даден случаят с частната лаборатория "Евролаб 2011" и изказването на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, че "бивш политически лидер" се е обърнал към него с предложение да му плаща по 500 хил. лева месечно, ако се увери, че "Евролаб 2011" може да възобнови дейността си за фитосанитарен контрол на границата с Турция.

По въпроса за свободата на изразяване заключението на Държавния департамент е, че правителството "като цяло" е зачитало това право, но продължават опасенията, че "корпоративният и политическият натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното държавно регулиране на ресурсите, предназначени за подпомагане на медиите (включително фондовете на ЕС), нанасят сериозни вреди на медийния плурализъм".

Цитирани са няколко заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите. Пример за такова Вашингтон намират в предполагаемия натиск от страна на МВР и прокуратурата върху журналиста на bTV Мария Цънцарова.

Тя беше привикана през септември миналата година, за да дава обяснения по повод разследването ѝ как 1/3 от депутатите на "Възраждане" са се ваксинирали срещу коронавирус, докато пропагандират антиваксърски послания. Тогава Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) сигнализира, че репортерката е привиквана да дава обяснения за втори път, с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация.

Държавният департамент на САЩ отбелязва и други тактики за натиск като делата срещу журналисти, включително това на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов срещу сайта Mediapool и журналиста Борис Митов.

Малцинствата

САЩ за пореден път обръщат внимание, че в България продължава да има случаи на "обществена нетърпимост към малцинствентие групи", която се изразява в честа дискриминация срещу роми и етнически турци.

Докладът констатира още престъпленията от омраза - по-специално срещу ЛГБТК+ общността у нас, които все още не присъстват в Наказателния кодекс. Включени са и случаи на антисемитизъм, като се казва, че "антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024