Снимка: © bTV

"Копейка, каква е твоята прогноза, твойте хора ще си фраснат ли четвърта доза?", пита Ицо Хазарта в последната си песен "Депутата Христо".

Журналистическото разследване на bTV, което разкри как 1/3 от депутатите на "Възраждане" са се ваксинирали, докато пропагандират антиваксърски послания, обаче изведнъж се оказа голям проблем на МВР, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че репортерът и водещ на bTV Мария Цънцарова е привиквана да дава обяснения за втори път, с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация.

Според данни на АЕЖ - по случая има и образувано досъдебно производство от прокуратурата, а не само полицейска разработка. Журналистите правят връзка между намесата на обвинението и признанията на зам.-директора на НСлС (част от прокуратурата) Ясен Тодоров, че е контактувал с "Възраждане" с предложения партията да внесе поправки в НК от тяхно име с цел повишаване на наказанията при катастрофи.

Информацията за първите проверки по случая с bTV беше разпространена през юли 2022 г. "Възраждане" са се оплакали и пред КЗЛД за това, че ваксинационният статут на четирима техни депутати е обявен публично.

От репортажа се разбра, че Николай Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са имунизирани, въпреки че партията им организира бунтове пред парламента срещу задължителните Covid-сертификати и наричаше ваксините "експериментални течности".

Един от тях твърдеше, че си е поставил еднодозовата Janssen "за лична сигурност", друг - заради възрастния си дядо.

От АЕЖ цитират становище на Комисията по журналистическа етика от 2015 г., което заявява, че "журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни".

Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение само при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд. Сходна е и практиката на Европейския съд за правата на човека, както и логиката на европейските директиви за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на съюза.

Проверката - и предполагаемото досъдебно производство на прокуратурата - по репортажа на Мария Цънцарова още не е стигнала до произнасяне на съд.

"АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита", се казва в позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер