МВР и прокуратурата се впрегнаха срещу Мария Цънцарова заради ваксинираните депутати от "Възраждане" Снимка: © bTV

"Копейка, каква е твоята прогноза, твойте хора ще си фраснат ли четвърта доза?", пита Ицо Хазарта в последната си песен "Депутата Христо".

Журналистическото разследване на bTV, което разкри как 1/3 от депутатите на "Възраждане" са се ваксинирали, докато пропагандират антиваксърски послания, обаче изведнъж се оказа голям проблем на МВР, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че репортерът и водещ на bTV Мария Цънцарова е привиквана да дава обяснения за втори път, с цел да бъдат разкрити източниците ѝ на информация.

Според данни на АЕЖ - по случая има и образувано досъдебно производство от прокуратурата, а не само полицейска разработка. Журналистите правят връзка между намесата на обвинението и признанията на зам.-директора на НСлС (част от прокуратурата) Ясен Тодоров, че е контактувал с "Възраждане" с предложения партията да внесе поправки в НК от тяхно име с цел повишаване на наказанията при катастрофи.

Информацията за първите проверки по случая с bTV беше разпространена през юли 2022 г. "Възраждане" са се оплакали и пред КЗЛД за това, че ваксинационният статут на четирима техни депутати е обявен публично.

От репортажа се разбра, че Николай Дренчев, Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров са имунизирани, въпреки че партията им организира бунтове пред парламента срещу задължителните Covid-сертификати и наричаше ваксините "експериментални течности".

Един от тях твърдеше, че си е поставил еднодозовата Janssen "за лична сигурност", друг - заради възрастния си дядо.

От АЕЖ цитират становище на Комисията по журналистическа етика от 2015 г., което заявява, че "журналистите имат не само правото, но и задължението да защитават източниците си, когато са поверителни".

Правото на защита на източниците може да подлежи на ограничение само при спазване на изискванията за законност, пропорционалност и необходимост в демократичното общество, след преценка на независим и безпристрастен съд. Сходна е и практиката на Европейския съд за правата на човека, както и логиката на европейските директиви за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на съюза.

Проверката - и предполагаемото досъдебно производство на прокуратурата - по репортажа на Мария Цънцарова още не е стигнала до произнасяне на съд.

"АЕЖ-България призовава властите да преустановят незабавно натиска над колежката ни, а нейният работодател – да осигури адекватна и пълна по обем защита", се казва в позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024