Битката между HBO и Netflix и странната номинация на "Хамилтън": 7 неща, които да знаем преди "Еми 2021" Снимка: © Getty Images

73-ата церемония по връчването на наградите „Еми“ е в неделя вечер (19 септември) в Лос Анджелис. Много от номинираните звезди ще присъстват на живо в залата, а водещ е актьорът Седрик Ди Ентъртейнър – Седрик Антонио Кайлс. Миналата година церемонията се проведе почти изцяло онлайн с водещ Джими Кимъл.

„The Crown“ и „The Mandalorian“ водят в номинациите за наградите през 2021 с по 24, а „WandaVision“ и „Историята на прислужницата“ ги следват съответно с 23 и 21.

Ето и 7 неща, които трябва да знаете преди провеждането на събитието, подготвени от кино-критика на BBC Стивън МакИнтош:

HBO са с една номинация повече от Netflix

Битката между HBO и Netflix и странната номинация на "Хамилтън": 7 неща, които да знаем преди "Еми 2021"

HBO и HBO Max водят със 130 номинации, а продукциите на Netflix имат 129. Disney + е със 71 и отбелязва скок от миналата година насам.

Netflix обаче може да триумфира в топ категорията за вечерта – изненадващо или не, най-голямата стрийминг платформа никога не е вземала отличието за най-добър драматичен сериал. Дори „The Crown“ с четирите си сезона не е печелил наградата досега. Ако това трябва да се промени, много вероятно ще е тази година.

Последният сезон на хитовия сериал за живота на принцеса Даяна беше най-експлозивен и изпълнен със събития. Две актриси са номинирани за големите награди – Джилиан Андерсън за ролята на Маргарет Тачър и Ема Корин, която се превъплъщава в образа на Даяна.

„The Crown“ може да властва във всички актьорски категории, тъй като Джош О’Конър и Тобиас Мензис са номинирани за ролите на принц Чарлз и вече покойния принц Филип.

Всички номинирани в най-важните категории:

Еми" 2021: Всички номинации в най-важните категории "Еми" 2021: Всички номинации в най-важните категории

Време е за свежа кръв

Трите големи победителя от миналата година вече ги няма. „Succession“, който спечели наградата за драматичен сериал, бе поставен на пауза заради пандемията. Най-добрата комедия „Schitt’s Creek“ завърши след шестия си сезон, а минисериалът „Watchmen“ също няма да продължи след само един сезон.

Еми 2021 - номинации - списък

Това отваря място за нови продукции. Всъщност четири от номинациите за комедиен сериал са в своя първи сезон – „Тед Ласо“, „Стюардесата“, „Hacks“ и „Emily in Paris“. Фаворит е „Тед Ласо“, след като постигна най-голям брой номинации за комедия в историята.

„The Crown“, "Историята на прислужницата", „Мандалорецът“, "Страната на Лъвкрафт" и др. са номинирани за драма, а за лимитиран сериал отличието може да отиде при „The Queen's Gambit“, „I May Destroy You“, "Мер от Ийсттаун" и др.

Майкъл К. Уилямс може да спечели посмъртно награда „Еми“

Майкъл К. Уилямс може да спечели посмъртно награда „Еми“

Уважаваният актьор, известен с ролите си на Омар Литъл в „The Wire“ и на Чолки Уайт в „Boardwalk Empire“, почина по-рано този месец на 54-годишна възраст. Уилямс никога не е печелил „Еми“, но сега е номиниран за най-добра поддържаща мъжка роля в драма за „Страната на Лъвкрафт“.

В миналото не е имало много случаи на покойни актьори, които печелят отличието. Очакваше се Чадуик Боузман да спечели „Оскар“ преди няколко месеца, но статуетката отиде в ръцете на Антъни Хопкинс за „Бащата“.

Ако Уилямс получи наградата посмъртно, той ще стане едва седмият подобен победител в 73-годишната история на „Еми“. Сред останалите са Одри Хепбърн и Ингрид Бергман.

Кортни Кокс най-накрая може да вземе награда „Еми“

По време на цяло десетилетие, в което се снимаше ситкомът „Приятели“, Кокс бе единствената от шестимата главни герои, която не получи номинация. Това е странно, тъй като героинята ѝ Моника беше в епицентъра на събитията, така както Рейчъл, Джоуи, Чандлър, Рос и Фийби.

Кортни Кокс взе награда Еми 2021

„Това определено нарани чувствата ми“, каза по-рано през годината Кортни Кокс. „Бях щастлива за останалите, но накрая си казвах: „Наистина ли само аз останах?“.

Тази година Кокс е номинирана като един от изпълнителните продуценти на „Friends: The Reunion“. „Толкова съм щастлива, че продукцията беше високо оценена, защото е страхотна“, каза тя пред Entertainment Weekly. „Но не това е наградата „Еми“, която желаех, ако трябва да съм честна с вас“.

Критиците продължават да недоволстват за номинацията на „Emily in Paris“

Сериалът на Дарън Стар, който разказва за живота на преместилата се в Париж американка Емили Купър (в ролята: Лили Колинс), стана много популярен и дори получи номинация за „Златен глобус“ през февруари. Критиците обаче не могат да разберат защо.

„Това не е изобщо добър сериал“, казва Кристен Болдуин от „The Awardist“. „Забавлява ни, но не е добър. Така че да го видим в една категория с „Hacks“ или „Pen15“, които са наистина оригинални продукции, е шокиращо“.

Повечето кино анализатори се съгласяват, че „Emily in Paris“ е „пълен с клишета“. Признават обаче, че може да е повдигнал настроението на много хора в тежките времена на пандемия.

„Хамилтън“ е с най-странната номинация

„Хамилтън“ е с най-странната номинация Лин Мануел-Миранда - Еми 2021

Мюзикълът на Лин-Мануел Миранда всъщност е заснет от спектакъл на Бродуей от 2016 г., когато самият Миранда, Лесли Одъм-младши и Антъни Рамос все още играят в театъра. Продукцията беше предназначена за хора, които поради географски или финансови причини не могат да гледат спектакъла на живо.

След като пандемията обаче направи посещението на театри и кина невъзможно, „Хамилтън“ беше пуснат само в стрийминг платформата Disney+. Той излезе след юли 2020, което го поставя в списъка с възможни номинации за тазгодишните „Еми“, въпреки че е запис отпреди 5 години.

Не отменяйте шоуто си, преди да сте получили номинация

„Необикновеният плейлист на Зоуи“ и „Страната на Лъвкрафт“ бяха отменени преди няколко месеца, но това се случи, след като вече бяха получили съответно пет и цели 18 номинации за „Еми“.


 "Жените наистина плачат" - глътка свеж въздух за българското кино "Жените наистина плачат" - глътка свеж въздух за българското кино

Babylon Berlin 4: Германия потъва в бездната след края на Лудите '20 Babylon Berlin 4: Германия потъва в бездната след края на Лудите '20

 Легенда на шахмата съди Netflix за 5 млн. долара заради The Queen's Gambit Легенда на шахмата съди Netflix за 5 млн. долара заради The Queen's Gambit



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024