Биткойн се доближава до нов рекорд Снимка: © Getty Images

Най-скъпата криптовалута в света се насочва към нов исторически рекорд.

Биткойнът поскъпна с нови 4% надхвърли стойността $63 000. Така криптовалутата се доближава до най-високото си ниво от почти $69 000, което беше достигнато през ноември 2021 година.

На какво се дължи поскъпването на криптовалутата?

Криптоиндустрията претърпя репутационен удар, когато създателят на една от най-големите борси за виртуални валути FTX Сам Банкман-Фрийд бе осъден за измама през 2023. По-късно и главният изпълнителен директор на Binance Holdings Ltd. Чанпън Жао се призна за виновен по разследване за изпиране на пари.

Оттогава най-голямата криптовалута постепенно възстанови стойността си.

Най-общо казано, поскъпването на биткойн се дължи на по-голямо търсене, отколкото предлагане на пазара. Печалбите през последните седмици се дължат на рекорден приток на клиенти в новосъздадените биткойн ETF.

ETF (exchange-traded fund) е комбиниран инвестиционен инструмент, чиято цена следва стойността на определен борсов индекс, индустриален сектор или друг актив по избор.

От 90-те години в САЩ е разрешено да се търгува с ETF - т.е. инвеститорите могат да залагат на ръста (или спада) на определени комбинации от фирмени акции, облигации или стоки, дори ако не могат да си позволят да ги купят.

В средата на януари регулаторите в САЩ одобриха първите ETF базирани на биткойн. Така инвестиционни групи като BlackRock и Fidelity изкупуват криптовалутата по-бързо, отколкото се създават нови биткойни, или притежателите на вече съществуващи са готови да продадат.

Друг основен фактор, който движи нагоре цената на биткойн е т.нар. халвинг, който предстои през април.

Събитието е записано в кода на криптовалутата и се повтаря на всеки 4 години – т.нар. халвинг сваля наполовина броя монети, които копаещите получават в замяна на изчислителния си ресурс, и което води до повишение на стойността ѝ.

Стойността на целия биткойн в обращение надхвърли 2 трилиона долара този месец за първи път от две години, според криптоплатформата CoinGecko.

Цената на самия токен се е удвоила само за четири месеца.


nintendo switch Технологиите, които се очакват през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024