2023 беше годината на доминацията на ChatGPT, а масовото внедряване на AI и езикови модели ще преобърне технологичната индустрия през следващото десетилетие - и цяла серия от други бизнеси от медиите до медицината.

Предимство ще имат онези компании, които разполагат с огромна изчислителна мощност и имат визия за практичните ползи от изкуствения интелект (като Google, Microsoft, AWS) - или произвеждат нужния хардуер (като NVIDIA или Intel).

2024 г. обаче ще е годината, в която повече от всякога ще е важно да разполагаме с инструменти за отличаване на виртуалното от реалното съдържание.

Регулаторите отново са в догонваща позиция - а пред тях стоят сериозни изпитание да поставят граници на проникването на технологиите в личния живот на хората, да спират новите форми на дезинформация и да създадат тотално нова концептуална рамка за правата и задълженията на AI гигантите.

Какво ново можем да очакваме в технологичния бизнес през 2024 г.? Bloomberg показва няколко тенденции, които скоро може да станат реалност.

По-интелигентни гласови асистенти

ChatGPT драстично повиши очакванията към изкуствен интелект, до степен, в която гласови аситенти като Alexa и Siri изглеждат глупави в сравнения с чатбота на OpenAI.

За да навакса изоставането, Amazon показа актуализация за високоговорителя Echo, която ще му даде възможности, подобни на ChatGPT.

Apple, от своя страна, разработва свой генеративен изкуствен интелект. Компанията изгради собствен езиков модел, наречен Ajax, и пусна вътрешен чатбот, наречен „Apple GPT“, за да тества функционалността.

Критичната следваща стъпка е да се определи дали технологията е на достатъчно високо ниво, за да отговори на конкуренцията. Остава да видим и как Apple реално ще я приложи в своите продукти.

През 2024 г. предстои и Apple да пуснат първите си очила с добавена реалност - Vision Pro. Компанията вече е започнала да подготвя служителите си за премиерата на продукта.

Нова конзола от Nintendo

Очаква се Nintendo Co. да пусне нова игрова конзола, която да наследи хитовото хибридно устройство Switch в края на годината.

Въпреки че все още няма официално потвърждение, търговците, софтуерните разработчици и доставчиците се подготвят за премиерата.

Форматът вероятно ще бъде подобен на текущия Switch, което означава, че може да се играе у дома и в движение, но с повече мощност и по-добра графика.

По-качествени deepfake детектори

Технологията за фалшифициране на човешки образи и гласове във видеоформат (deepfake) се усъвършенства много през 2023 г. - дори Владимир Путин включи иронично свой AI-двойник в годишната си пресконференция.

Става все по-трудно човек да определи с пълна увереност дали дадено изображение или звуков запис са истински или подправени.

Инструментите за проверка на deepfake съдържание са твърде малко и не са напълно точни. Понякога дори може да ви покажат резултат, според който истинското изображение е фалшиво.

Това ще е едно от най-важните предизвикателства на технологичната индустрия през 2024 - особено в година на войни и съдбоносни политически избори.

Apple "отваря" iMessage

Apple трябва да внедри новия си стандарт за съобщения, наречен Rich Communications Services (RSC), в iPhone през 2024 г.

Това означава, че изпращането на обикновени съобщения, изображения и видеоклипове между потребили на Android и iOS най-накрая би трябвало да работи безпроблемно.

Компанията не е особено доволна от промяната, която беше наложена заради новите правила на ЕС за оперативна съвметимост между всички мобилни устройства.

По-добър уеб браузър

Google, Apple и Microsoft доминират пазара на уеб браузърите, но всеки от най-известните продукти като Chrome и Safari изглежда остарял и слабо адаптиран към новите начини, по които хората прекарват времето си онлайн.

Вече се появяват алтернативни предложения - като Arc, създаден от стартъп компания - които се опитват да решат този проблем и да се възползват от изоставането на големите софтуерни производители.

Първото нещо, което може да забележите в интерфейса на Arc, е липсата на менюта или табове в горната част.

Вместо това инструментите за навигация са преместени в тънък страничен панел, който е разположен вертикално до уеб страницата. Хората могат да приспособят този панел към ежедневните си навици, като създадат пространства за работа или за лични интереси.

Страхотна година за чиповете на NVIDIA и Advanced Micro Devices

Заради растящото търсене на процесори за захранване на инструменти с AI, акциите на технологичните компании Nvidia и AMD отблезяха рекорден ръст.

2023 г. бе най-добрата година за производителите на компютърни чипове от 2009 г. насам.

Nvidia спечели титлата на първия производител на чипове с пазарна капитализация над 1 трилион долара. На второ място е Advanced Micro Devices Inc, друг основен играч в рамките на изкуствения интелект - акциите ѝ се покачиха с повече от 130% през 2023 г.

Какво се промени през 2023?

  • Крипто индустрията претърпя репутационен удар, когато създателят на една от най-големите борси за виртуални валути FTX Сам Банкман-Фрийд бе осъден за измама. По-късно и главният изпълнителен директор на Binance Holdings Ltd. Чанпън Жао се призна за виновен по разследване за изпиране на пари.
  • Въпреки това най-големите криптовалути още не са се предали - биткойн започна годината с рекорден ръст, а някои анализатори прогнозират, че тенденцията ще продължава нагоре.
  • Водещата роля на OpenAI в генеративния изкуствен интелект вече е застрашена от активирането на множество конкуренти. Най-голямо предимство в тази битка ще има Google, чийто проект Gemini може и да надмине най-развитата към момента версия на ChatGPT.
  • Илон Мъск претърпя буреносна 2023 г. - Tesla трябваше да поправи автопилота на 2 милиона автомобила в САЩ заради дефект в системата, изостана с продажбите от конкурента си BYD, а X / Twitter носи само и единствено лоши новини за собственика си.
  • Ключови рекламодатели се оттеглиха от платформата заради слабата модерация и странното поведение на Мъск, като не се знае дали компанията няма да фалира.

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024