Възможно ли е X (Twitter) да фалира? Снимка: © Getty

Едно от първите интервюта на Илон Мъск след придобиването на Twitter бе през април с BBC. Тогава по повод рекламодателите Мъск каза: ,,Ако Disney се чувстват комфортно да рекламират детски филми [в Twitter], а Apple своите айфони, това са топ показатели, че платформата е добро място за реклама.“

Седем месеца по-късно и Disney, и Apple вече не рекламират в ребрандирания X , a Мъск им каза да ходят по дяволите, плюс още няколко ругатни бонус.

През 2022 г. рекламните приходи на Twitter са били около 4 милиарда долара. Insider Intelligence изчислява, че тази година ще паднат наполовина - до 1,9 милиарда долара.

След разследване на американската организация Media Matters for America, която засече реклами, появяващи се редом до пронацистки публикации, и други компании паузираха комуникацията си в платформата . X яростно оспори доклада, като постави под съмнение изследователските му методи и заведе дело срещу организацията.

Самият Мъск също не помага особено на каузата за свободните и демократични медии - по-рано този месец, основателят на Tesla подкрепи конспиративна нападка към евреите на потребител в X, след което се извини за антисемисткия си коментар и дори посети Израел.

В интервю от миналата седмица Мъск спомена думата "фалит" в контекста на това колко точно рекламният бойкот вреди на крайния резултат на компанията, посочва BBC.

Може ли X (Twitter) да банкрутира?

Нека погледнем колко са важни за Х приходите от реклама и защо рекламодателите не се връщат.

Въпреки че до момента световните медии не разполагат с последните данни, миналата година около 90% от приходите на X са от реклама. Това е сърцето на бизнеса. В сряда Мъск направи повече от намек в тази посока.

Ако X се провали... тя ще се провали заради бойкот от страна на рекламодателите. И това ще фалира компанията.“, каза милиардерът.

Според Марк Гей, главен клайънт директор в маркетинговата консултантска компания Ebiquity, няма признаци някой от големите клиенти да се завръща.

„Парите са извън X и никой не прави стратегия за инвестиции в платформата“, смята Гей. В края на миналата седмица гигантът за търговия на дребно Walmart също обяви, че вече не рекламира в X.

След като на срещата на New York Times DealBook Мъск наруга компаниите, които напускат X , той добави и нещо, което накара рекламодателите да трепнат още повече.

„Здравей, Боб“, - директна препратка към главния изпълнителен директор на Disney, Боб Игер.

Не е нужно да сте експерт, за да разберете и да знаете, че публичните лични нападки към рекламодатели и компании, които плащат сметките на X, не са добро за бизнеса.“, казва Жасмин Енберг, главен анализатор в Insider Intelligence.

„Когато Мъск слага главните изпълнителни директори „на мушката си“ резултатът е, че те ще бъдат още по-сдържани към потенциален ангажимент с X", смята Лу Паскалис от маркетинговата консултантска компания AJL Advisory.

Може ли X наистина да фалира?

Ако рекламодателите изчезнат завинаги, вероятно това ще е краят. Още от интервюто на Мъск през април стана ясно, че той разбира, че абонаментите за X няма да заместят приходите от рекламата.

Компанията има два основни разхода. Първият е за персонал. Мъск вече оряза X до костите, като уволни хиляди служители.

Вторият основен разход е обслужването на заемите, взети от Мъск, за да купи Twitter - на обща стойност около 13 милиарда долара. Ройтерс изчисли, че сега компанията трябва да прави около 1,2 милиарда долара лихвени плащания всяка година.

Ако X не може да обслужва лихвите по заемите си или заплатите на персонала, тогава компанията наистина може да фалира.

Но това е краен сценарий, който Мъск със сигурност би искал да избегне. Милиардерът има опции. Досега най-простото нещо за него би било да инвестира още от парите си - но изглежда, че засега сякаш не иска да го направи.

Мъск може да опита да се предоговори с банките по-малко обременяващи плащания по лихвите, но ако и тва не проработи и институциите не получат навреме парите си, тогава фалитът може да бъде единственият вариант и в този момент банките биха могли да опитат да настояват за промяна в ръководството.

Според Джаред Елиас, професор по право в Юридическия факултет на Харвард, цитиран от BBC, ако Х фалира, "това ще създаде е медийна сензация, защото Мъск ще бъде разпитван и ще трябва да дава свидетелски показания в съда.

Това може да повлияе кошмарно на бизнес репутацията на Мъск и също така на начина, по който милиардерът ще може да разполага със свободен ресурс в бъдеще.

Разбира се, фалитът не означва край за X, освен ако Илън Мъск не си го постави изрично за цел и не реши да "издърпа килима" под краката си. Но дори и ако опита да направи това, кредиторите пак ще имат възможност да назначат синдик и да обърнат посоката.", коментира Елиас.

Какво следва за Мъск?

Очевидното решение на всички тези проблеми за X е просто да намери друг източник на приходи. И то бързо. Мъск, със сигурност, се опитва.

Той започна нова услуга за аудио и видео разговори. Миналия месец Мъск си организира стрийм, докато играе видеоигри, с което изрази надеждата си, че X може да се конкурира с платформи като Twitch.

Милиардерът иска X да стане „приложението за всичко“, което да обхваща от чатове до онлайн плащания.

New York Times разполага с бизнес плана, който Мъск е дал на инвеститорите миналата година. От него става ясно, че X е трябвало да донесе 15 милиона долара печалба от разплащания през 2023 г., като до 2028 г. това перо нараства до около 1,3 милиарда долара.

X също разполага с огромна съкровищница от данни и огромен архив от диалози, който може да се използва за обучение на чатботове. Мъск вярва, че тези данни са изключително ценни. Така че компанията има потенциал.

Но в краткосрочен план нито една от тези опции не запушва дупката, която рекламодателите оставиха. Ето защо откровеният изблик на Илон Мъск е толкова объркващ за мнозина.

„Нямам никакви смислени теории. В главата на Мъск има модел за приходите, който ми убягва.“, признава маркетологът Лу Паскалис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024