Мъск наруга шефа на Disney и други големи рекламодатели, които се оттеглят от X Снимка: © Getty Images

Милиардерът Илон Мъск отново попадна под светлината на прожекторите, след като на събитие в Ню Йорк отправи груби обиди и обвинения към оттеглилите се от Х рекламодатели.

В рамките на форума DealBook на New York Times Мъск се обърна към компаниите, спрели да рекламират заради неговите антисемитски коментари, с думите:

"Ако някой ще се опитва да ме изнудва с реклама, да ме изнудва с пари – вървете по дяволите“.

След като няколко пъти повтори „майната ти“, в един момент милиардерът добави и "хей, Боб" - очевидна препратка към Боб Айгър, изпълнителния директор на Disney, който също спря рекламите на студиото в X.

По-рано този месец Мъск публично подкрепи коментар на потребител в Х, който твърди, че евреите подклаждали омраза към белите хора.

  • Потребителят се позовава на т. нар. конспиративна теория за „Голямото заместване“ ("Great Replacement"), която Мъск нарича „действителната истина“.
  • Тази теория на конспирацията твърди, че евреите и левичарите подготвят етническа и културна подмяна на бялото население с цветнокожи имигранти, което ще доведе до "бял геноцид“.

Това неминуемо провокира много американски компании, сред които Walt Disney, Warner Bros Discovery, Paramount Global и NBCUniversal Comcast да спрат рекламите си в социалната мрежа на милиардера.

Минути преди изблика си, собственикът на Х все пак се извини за антисемитския си коментар от 15 ноември, като го нарече „може би най-лошият му пост в историята на съобщенията“.

След краткото му извинение все пак последва нова доза обвинения към рекламодателите.

"Това, което ще направи този рекламен бойкот, е, че ще убие компанията", каза Мъск, като добави, че тогава „целият свят ще знае, че тези рекламодатели са я убили“.

  • Коментарите му идват дори след като самият той призна, че напускането на големи компании може да означава катастрофа за X, която той купи за 44 млрд. долара през 2022 г, припомня "Гардиън".
  • По данни на Media Matters много корпоративни реклами на IBM, Apple, Oracle и Xfinity на Comcast са били поставяни редом с антисемитско съдържание или такова, което популяризира Хитлер и нацизма.

Участието на Мъск се случва дни след като той посети кибуц в Израел и се срещна с министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху.

"Тези, които имат намерение да убиват, трябва да бъдат неутрализирани", каза милиардерът по време на посещението си в един от най-пострадалите кибуци от атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Трябва да спре пропагандата, която обучава хората да бъдат убийци“, допълни още Мъск - самият той обвиняван в бездействие за разпространяващата се реч на омразата и дезинформация в Х.


"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024