Свързаният с "Лафка" началник на кабинета на Калин Стоянов в МВР подаде оставка (обновена) Снимка: © Screenshot

Началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Калин Стоянов Васил Кръстев е подал оставка, след като проверка на в. "Капитал" показа, че е бил на отговорна позиция във фалиралата търговска верига "Лафка", свързвана с Делян Пеевски.

Пред "Свободна Европа" Кръстев отрича да се познава с Пеевски, но казва, че е решил да подаде оставка, за да спести допълнително напрежение върху МВР.

В биографичната справка за Кръстев се посочва, че той е бил началник на сектор в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" към МВР (ГДБОП), а след това и на звено в Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). За кариерното му развитие след 2015 г. обаче не се споменава нищо.

Разследването на "Капитал" открива, че след като напуска ДАНС, Кръстев постъпва на работа като "мениджър сигурност" във веригата "Лафка", която преди представляваше най-голямата мрежа от будки за вестници.

Впоследствие той потвърждава информацията и твърди, че е заемал същата длъжност и на други места, сред които Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавния фонд "Земеделие".

"Лафка" беше създадена през 2014 г. с помощта на "Булгартабак", припомня изданието, като малко преди да фалира през 2020 г. собствеността ѝ беше разделена между предприятията "Еф Ем Си Джи трейд" и "Благоевград БТ". Крайният контрол обаче се държеше от основателите на "Винпром Пещера" и Делян Пеевски.

Назначаването на Васил Кръстев начело на политическия кабинет на вътрешния министър е било част от сделка между ГЕРБ и ДПС за контрол на МВР, твърдят източници на "Капитал".

Справка в сайта на ведомството показва, че бившият кадър на "Лафка" е встъпил в длъжност на 13 юни 2023 г. - само седмица, след като правителството на премиера Николай Денков беше официално прието от парламента. Сред основните отговорности на Кръстев са подпомагане на ведомството "при определянето и провеждането на правителствената политика в сферата на неговите правомощия".

От МВР посочват в коментар за "Капитал", че водещият аргумент за назначаването на Кръстев е бил неговият 20-годишен професионален опит в системата.

Само преди седмици публично стана ясно, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил предложение на ГЕРБ, което разкри политическите нюанси в обявения за експертен кабинет "Денков". До разкритието се стигна след протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, който доведе до масови безредици в центъра на София.

Заради провала с организацията от "Продължаваме промяната-Демократична България" поискаха оставката на Стоянов, но в негова защита изненадващо се обявиха лидерите на ГЕРБ и ДПС.

Оказа се, че ПП-ДБ е имала проблем със Стоянов още през август, когато вътрешният министър е сменил 17 областни директори на МВР без да се консултира с никой от управленската структура. Според "Капитал" тази "чистка" е извършена именно под наблюдението на Васил Кръстев.


Петков: От днес Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и ДПС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024