Бивш офицер от "Вагнер": Бях свидетел на руски военни престъпления в Украйна Снимка: © Getty Images

Игор Саликов, бивш руски полковник и бивш член на паравоенната групировка "Вагнер" в продължение на 25 години, твърди, че е бил свидетел на извършвани в Украйна военни престъпления.

"Станах свидетел на зверства срещу цивилни граждани", казва 60-годишният мъж, като добавя, че е видял как военнопленници са били малтретирани и екзекутирани, а деца са били отвличани.

Саликов е пристигнал в Нидерландия през вчерашния ден, където предстои да даде показания за предполагаемите жестокости, извършени от Москва след началото на войната ѝ срещу Украйна, пред Международния наказателен съд (МНС), съобщи холандската обществена телевизия NPO1, цитирано от европейското издание POLITICO.

През март магистрати от МНС в Хага издадоха заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и ръководителката на Комисията за правата на децата към неговата администрация Мария Лвова-Белова.

Путин е заподозрян за това, че е извършил две военни престъпления - незаконна депортация на деца и незаконно извеждане на деца от окупираните територии на Украйна към Руската федерация.

"Виждал съм хора от тайните служби да извеждат голям брой деца без родители през границата в Беларус", казва Саликов.

Според него военните престъпления се извършват по заповед на руското министерство на отбраната, но също така и по пряка заповед на кабинета на президента Владимир Путин.

Според изданието на "Свободна Европа" - "Крим Реалии" - Игор Саликов е бил офицер от руското военно разузнаване, работил е и за частната военна групировка "Редут". До 2011 г. той е бил сред учредителите на руското сдружение "Ветерани от миротворчески мисии и локални конфликти" - оказва се, че то е било една от ковачниците на кадри за бъдещата частна армия "Редут".

По време на войната е бил част от бойна група към т.нар. "главна прокуратура" на сепаратистката Донецка народна република.

Юрий Белоусов, който оглавява отдела за разследване на военните престъпления в прокуратурата на Украйна, твърди, че вече 6 месеца службата работи със Саликов. Той е дал показания за действията на Русия още от 2013 г. и подготовката за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна.

Според Белоусов - някои от твърденията на бившия руски военен са се потвърдили в разследванията на украинските власти. Всичко останало от свидетелствата му обаче трябва да бъде потвърдено.

Всички наемници на "Вагнер" бяха изтеглени от Украйна след печално завършилия бунт на Пригожин през юни, но постепенно част от тях са започнали да се връщат - това свидетелстват украинските сили, а по-късно беше потвърдено и от британското разузнаване.

  • Групировката продължава да поддържа позициите си в страни като Либия, Мали и ЦАР, където осигурява защитата на местните режими срещу достъп до скъпи природни ресурси.
  • Руската армия формално пое контрола върху ръководството на остатъците от "Вагнер" след конфликта с Пригожин.
  • Разбунтувалият се лидер на частната армия Евгений Пригожин и няколко от най-висшестоящите хора в нея загинаха при самолетна катастрофа в Русия през август.

Саликов твърди, че е дезертирал от руските сили, след като е отказал заповед за екзекуция на цивилни.

Загубих вярата си в руската кауза“, така аргументира решението си да свидетелства пред Международния наказателен съд руснакът.

Той добавя още, че е намирал в Украйна и когато руските сили са нахлули в източната част на Донбас през 2014 г.

Според него има категорична прилика между войната, която Русия започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. и събитията от тогава - и през 2014 г. "цивилни граждани бяха заплашвани и убивани"


"Вагнер" има нов шеф - и Путин отново го праща в Украйна

Наемници на "Вагнер" са се върнали на бойното поле в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024