Бивш руски вицепремиер се обяви против войната - искрен ли е, или просто иска да остане шеф на световния шах Снимка: © Getty Images

Аркадий Дворкович, бившият руски вицепремиер при Дмитрий Медведев, попадна в сложна ситуация – да съхрани връзките си с Кремъл или да се разграничи от Владимир Путин, за да запази поста си на президент на Световната шахматна федерация (FIDE).

49-годишният Дворкович избра да осъди руската агресия в Украйна, наричайки я с истинското ѝ име – война, дума, която властите в Москва забраниха. Светът на шахмата обаче се съмнява в искрените му намерения, предвид предстоящите избори за шеф на FIDE тази година.

„Войните са най-лошото нещо, пред което един човек може да се изправи през живота си... включително и тази война“, казва Дворкович в интервю за американското списание Mother Jones. Авторът Даниел Кинг обаче посочва, че бившият вицепремиер не е споменал нито веднъж по име Владимир Путин.

„Мислите ми са с украинските граждани“, добавя още членът на „Единна Русия“. „Войните не убиват просто едни безценни животи, те убиват надежди и стремежи, замразяват и разрушават връзки и взаимоотношения. Страданието, което виждаме, разкъсва душата“.

Дворкович беше част от руската политика в продължение на 10 години. От 2008 до 2012 г. изпълняваше ролята на икономически съветник на Дмитрий Медведев, който тогава беше президент. По-късно Медведев смени мястото си с Путин и стана премиер, а настоящият шеф на FIDE бе един от заместниците му в периода 2012-2018 г.

В този период той бе председател на Борда на директорите на Руските държавни железници (2015-2018) и председател на Надзорния съвет на държавната банка „Россельхоз Банк“.

Дворкович оглавяваше и организационния комитет за Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., а на 3 октомври същата година стана президент на Международната федерация по шахмат.

„Вече не съм свързан с нито едно търговско дружество с държавно участие“, твърди той. „Участвам в някои обществени дейности, предимно в сферите на образованието и иновацията“.

Дворкович пое FIDE в тежък момент – веднага след като руският олигарх Кирсан Илюмжинов беше отстранен заради нарушаване на етичните правила. Министерството на финансите на САЩ го постави в списък със санкционирани лица заради материална помощ към сирийското правителство по време на масовото избиване на цивилни граждани. Тогава активите на федерацията бяха замразени, а сметките – запорирани. Дворкович пое юздите и стабилизира финансово организацията.

Сега той лавира опасно между политиката и задълженията си като президент на FIDE. Евгений Суров, който ръководи най-популярния сайт за шахмат в Русия chess-news.ru и е смятан за един от яростните критици на Кремъл, е изненадан доколко надалеч стига Дворкович в изказванията си. Той твърди, че президентът опитва да си спечели доверие и да бъде преизбран на поста.

„Сигурен съм, че желанието му да остане президент на FIDE е основната му движеща сила. В противен случай, определено нямаше да бъде толкова „смел“ – по руските стандарти“, казва Суров пред Chess 24. „По принцип той е много внимателен в изказванията си“.

„Смята се, че Дворкович се нуждае от позицията в Световната федерация, за да избегне затвор. В този контекст е интересно дали ще продължи да поддържа позицията си с цялото си съзнание, докато режимът на Путин падне“, добавя Суров.

Името на Дворкович се свързва с редица скандали в Русия. През ноември 2016 г. вицепремиерът е споменат в списък с високопоставени служители, които са разследвани от ФСБ по случая „Улюкаев“ за изнудване на голям подкуп от ръководителя на "Роснефт“ Игор Сечин.

През февруари 2019 г. в руските медии е публикуван видеозапис, в който Дворкович танцува пиян с чаша в ръка на борда на частен самолет, в компанията на бившия министър на земеделието Александър Ткачов, бившия прессекретар на Медведев - Наталия Тимакова, и още официални лица. Под одобрителните възгласи на Дворкович земеделският министър вдига тост: "За аграрното лоби!".

Според публикуваната информация - видеото е заснето през пролетта на 2018 г., още преди одобряването на новия състав на правителството на Руската федерация, което може да обясни защо Дворкович загуби поста на вицепремиер, а Ткачов – позицията си в Министерството на земеделието.

В момента президентът на FIDE се намира в Русия заедно със семейството си.

„Знам само едно – никога не искам да бъда на неговото място в момента“, казва президентът на Европейския съюз по шах – Зураб Азмайпарашвили, който е член и на Съвета на FIDE. „Дискомфортът, който изпитва, е видим“.

Грузинецът не подкрепи кандидатурата на Дворкович през 2018, но сега застава зад него. „Станахме свидетели на чудесната и ефективната му работа като президент на FIDE“, казва той пред Mother Jones.

Други обаче искат оставката на бившия руски вицепремиер. Сред тях са украинските състезатели, включително бившият световен шампион Руслан Пономарьов, чиито родители успяха да избягат от Киев към Испания.

„FIDE трябва да се промени. Не може да бъде управлявана от Русия с кървавите руски пари. Смятам, че Дворкович трябва да се оттегли. Колкото по-скоро стане това, толкова по-малко време ще се пропилее за нормализация на работата на FIDE“, смята той.

Българският гросмайстор Веселин Топалов не изразява категорична позиция срещу Дворкович, но е против руските шахматисти. „Смятам, че руските състезатели трябва да получат забрана за всички международни състезания, защото не само подкрепят руската агресия, а защото това е начинът да опитаме да спрем по-бързо тази агресия“, казва бившият световен шампион.

Преди две седмици Русия получи забрана да участва с флага си в състезания под егидата на Световната федерация. Москва загуби домакинството на Шахматната олимпиада, планирана за това лято.


Капитанът Артьом Дзюба отказа да играе за Русия заради войната в Украйна



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024