Бивш служител на Пепи Еврото е арестуван минути преди да даде пресконференция в БТА (обновена) Снимка: © Антикорупционен фонд

Абсурдна сцена се е разиграла пред сградата на БТА, където ГДБОП са арестували бивш служител на Петьо Петров - Еврото на име Кристиян Христов.

В същия момент Христов е смятал да даде пресконференция в БТА на тема „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“.

До пресконференцията така и не се е стигнало, след като служители на ГДБОП са наредили на Христов да се качи в автомобила им и са го отвели.

BIRD обаче публикуваха свое интервю с младия мъж, в което той обяснява, че се страхувал за живота си заради бившата жена на Петров - Любена, и заради Иван Гешев, когото нарича "един от най-честите посетители в "Осемте джуджета" (несъществуващия вече ресторант на Пепи Еврото).

В интервюто си той едва ли не омаловажава ролята на Еврото в създаването на схемата за търговия с влияние в прокуратурата и прехвърля основната отговорност на бившата му съпруга Любена.

"Бях принуден от Любена Петрова, която всъщност беше шефката, а Петьо Петров е човек, когото виждах много рядко – той предпочиташе да хапне, пийне и да си легне. Любена беше доста дейна и ми даваше насоки какво трябва да се случва", казва той в интервюто за BIRD.

Това противоречи на свидетелствата на Илия Златанов - бизнесмена, който пръв сигнализира за схемата на бившия магистрат Пепи Еврото пред Антикорупционния фонд. Златанов разказваше, че Петров му обещал помощ по съдебния спор в "Изамет", като прокуратурата веднага се е активирала след договорката им в "Осемте джуджета". Съпругата на Петров Любена се намесва, когато Златанов е принуден да подпише запис на заповед за близо 3 млн. лв. на нейно име.

Той твърди още, че Иван Гешев е бил "един от най-честите посетители в "Осемте джуджета" - твърдение, което беше лансирано и от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, след като негова снимка в компанията на Пепи Еврото беше разпространена в неделя.

"Любена е много близка приятелка с жената на Гешев, която е работила в офиса на Любена, намиращ се на площад „Позитано“ в Perform Business Center, зад Съдебната палата... Най-честият гост и приятел на Любена Петрова, приятел също и с Петьо Еврото, като неговата истинска приятелка е Любена – тя е тази, с която пушеше пури, пиеше уиски, и оставаше до много късно, след като г-н Петьо Петров се е напил и се е прибрал вкъщи", обяснява Кристиян Христов пред BIRD, преди да бъде арестуван.

Описанието на "извънредната" му пресконференция в БТА гласи, че Христов е "формалният собственик на дружествата "Изамет" - отнети от бизнесмена Илия Златанов и семейството му през 2020 г.

В анонса се твърди още, че Христо е "замесен в скандала, станал известен като ,,Осемте джуджета”, "работил е за Любена и Петьо Петрови и е запознат с порочните практики за овладяване на прокуратурата и други държавни структури".

"Христов не оказа съпротива, макар и няколко минути да настояваше първо да даде преконференцията и след това да бъде отведен от полицаите. Служителите на МВР не се съгласиха и заявиха че трябва да тръгне с тях сега - "за разговор", и едва след това ще може да даде пресконференция", се казва в репортажа на БТА.

Пресконференцията е насрочена часове след като Антикорупционният фонд публикува разговор с бившата съпруга на Петров - Любена Павлова, която го обвинява, че написал заплашителното писмо до Иван Гешев.

Бившият шеф на Столичното следствие е обявен за издирване от 30 май, след като полицията не успя да го задържи при акция в ресторант в "Драгалевци".

Любена Павлова твърди пред АКФ, че Петьо Еврото е написал заплашителното писмо срещу Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024