Калоян Методиев опита да удари по Радев и Зарков едновременно в ефира на bTV

Бившият началник на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев, атакува и държавния глава, и служебния министър на правосъдието Крум Зарков тази сутрин от ефира на бТВ. Поводът - обществена поръчка за гориво за затворите, чието управление е под шапката на правосъдното министерство.

"На 23 декември в 17,30 ч., преди края на работното време и преди празниците, фирмата "М-форма" печели обществена поръчка за 12 млн. лв. гориво за затвори. Проверих въпросната фирма, имаше две журналистически разследвания, на "Капитал" и на "Епицентър". С нея са свързани още две фирми: "Теракап" и "Теракорп", каза Методиев.

И попита: "Има ли в инициативния комитет на Радев хора, които са подписали договор с тези фирми, има ли лица, които са били на кампанията му в НДК по време на онова прословути хоро за отпразнуване на втория мандат. Има ли нарушения на европейска директива на поръчката на Крум Зарков за 12 млн. лв. за доставка на горива за затворите?".

Политологът твърди, че "с благословията и разрешението на министъра на правосъдието Крум Зарков същата фирма печели поръчки лавинообразно“.

Калоян Методиев бешe началник на кабинета на Румен Радев в първия му мандат като държавен глава и напусна поста септември 2020 г. Това съвпадна с първите публични разногласия между президента и лидерката на БСП Корнелия Нинова - партията, издигнала Радев за поста. След това Методиев беше и началник на кабинета на Нинова, докато тя беше вицепремиер и министър на икономиката в кабинета „Петков“. Откакто на власт е служебното правителство на Гълъб Донев, и Методиев, и БСП обвиняват служебната власт масови уволенения по министерствата.

На въпрос на водещата Мария Цънцарова дали Методиев е открил конкретни имена в разследванията, които е чел, политологът заяви, че не е успял да дочете статиите и че прави предположения с надеждата журналистите да се заинтересуват от темата за свързаността между кампанията на президента и "бурния растеж" на въпросните три фирми.

Атаката срещу Крум Зарков идва в седмицата, в която в парламентарната правна комисия беше внесен законопроектът за ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор. Това е частта от съдебната реформа в България, за която от години настояват и институциите на ЕС, и Венецианската комисия на Съвета на Европа. Главният прокурор Иван Гешев е категорично против реформата и твърди, че тя е противоконституционна.

От Министерството на правосъдието отговориха на обвиненията. "Процедурата по обществена поръчка за „Доставка на газьол за промишлени и комунални цели за нуждите на териториалните служби на ГД „Изпълнение на наказанията“ е протекла напълно открито и прозрачно, без нередности и в установения срок“, се казва в позицията, изпратена до бТВ. По търга още няма подписан договор, защото тече обжалване пред Върховния административен съд. От министерството заявяват още, че "възложителят няма задължението да проверява дали участниците са дарители в чиято и да е предизборна кампания“

В коментар за ситуацията в страната Калоян Методиев каза пред бТВ, че в момента "е време да се правят компромиси в името на голямата цел" и че "ако отидем на шести, седми и т.н. избори, държавата ще се разпадне".

Той отново атакува Румен Радев като отбеляза, че ние сме единствената държава в Европа, чийто президент играе ролята на дестабилизиращ фактор.

"Както казва писателят Стефан Цанев, народът е в ролята на жабата, която президентът вари. Намираме се в опасност от еднолична диктатура", каза политологът.

Той се позова на доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според който служебното правителство се е провалило в ролята си да организира честни избори, но не цитира конкретни данни от него.

"Пролетта икономиката у нас започна да се задвижва и само за 3-4 месеца служебното правителство успя да ни върне много назад. Само в социалното министерство са уволнени стотици хора, уволнявали са със скорост по двама души на ден, хиляди хора останаха на улицата", твърди Методиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023