Калоян Методиев опита да удари по Радев и Зарков едновременно в ефира на bTV

Бившият началник на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев, атакува и държавния глава, и служебния министър на правосъдието Крум Зарков тази сутрин от ефира на бТВ. Поводът - обществена поръчка за гориво за затворите, чието управление е под шапката на правосъдното министерство.

"На 23 декември в 17,30 ч., преди края на работното време и преди празниците, фирмата "М-форма" печели обществена поръчка за 12 млн. лв. гориво за затвори. Проверих въпросната фирма, имаше две журналистически разследвания, на "Капитал" и на "Епицентър". С нея са свързани още две фирми: "Теракап" и "Теракорп", каза Методиев.

И попита: "Има ли в инициативния комитет на Радев хора, които са подписали договор с тези фирми, има ли лица, които са били на кампанията му в НДК по време на онова прословути хоро за отпразнуване на втория мандат. Има ли нарушения на европейска директива на поръчката на Крум Зарков за 12 млн. лв. за доставка на горива за затворите?".

Политологът твърди, че "с благословията и разрешението на министъра на правосъдието Крум Зарков същата фирма печели поръчки лавинообразно“.

Калоян Методиев бешe началник на кабинета на Румен Радев в първия му мандат като държавен глава и напусна поста септември 2020 г. Това съвпадна с първите публични разногласия между президента и лидерката на БСП Корнелия Нинова - партията, издигнала Радев за поста. След това Методиев беше и началник на кабинета на Нинова, докато тя беше вицепремиер и министър на икономиката в кабинета „Петков“. Откакто на власт е служебното правителство на Гълъб Донев, и Методиев, и БСП обвиняват служебната власт масови уволенения по министерствата.

На въпрос на водещата Мария Цънцарова дали Методиев е открил конкретни имена в разследванията, които е чел, политологът заяви, че не е успял да дочете статиите и че прави предположения с надеждата журналистите да се заинтересуват от темата за свързаността между кампанията на президента и "бурния растеж" на въпросните три фирми.

Атаката срещу Крум Зарков идва в седмицата, в която в парламентарната правна комисия беше внесен законопроектът за ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор. Това е частта от съдебната реформа в България, за която от години настояват и институциите на ЕС, и Венецианската комисия на Съвета на Европа. Главният прокурор Иван Гешев е категорично против реформата и твърди, че тя е противоконституционна.

От Министерството на правосъдието отговориха на обвиненията. "Процедурата по обществена поръчка за „Доставка на газьол за промишлени и комунални цели за нуждите на териториалните служби на ГД „Изпълнение на наказанията“ е протекла напълно открито и прозрачно, без нередности и в установения срок“, се казва в позицията, изпратена до бТВ. По търга още няма подписан договор, защото тече обжалване пред Върховния административен съд. От министерството заявяват още, че "възложителят няма задължението да проверява дали участниците са дарители в чиято и да е предизборна кампания“

В коментар за ситуацията в страната Калоян Методиев каза пред бТВ, че в момента "е време да се правят компромиси в името на голямата цел" и че "ако отидем на шести, седми и т.н. избори, държавата ще се разпадне".

Той отново атакува Румен Радев като отбеляза, че ние сме единствената държава в Европа, чийто президент играе ролята на дестабилизиращ фактор.

"Както казва писателят Стефан Цанев, народът е в ролята на жабата, която президентът вари. Намираме се в опасност от еднолична диктатура", каза политологът.

Той се позова на доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), според който служебното правителство се е провалило в ролята си да организира честни избори, но не цитира конкретни данни от него.

"Пролетта икономиката у нас започна да се задвижва и само за 3-4 месеца служебното правителство успя да ни върне много назад. Само в социалното министерство са уволнени стотици хора, уволнявали са със скорост по двама души на ден, хиляди хора останаха на улицата", твърди Методиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024