Бивш зам.-директор на руския гигант "Юкос" загина след "падане" от 10-ия етаж Снимка: © X

В Русия продължават странните случаи с бизнесмени, загинали след падане от високо. При нов инцидент е умрял руският олигарх Михаил Рогачев - бивш вицепрезидент на "Юкос" - някога една от най-известните петролни и газови компании в страната.

Според съобщения в местните медии мъжът е паднал от прозореца на 10-етажна сграда в Москва.

Някои руски новинарски агенции твърдят, че 64-годишният Рогачев е живял на десетия етаж, и определят смъртта му като самоубийство. Те съобщават, че той е бил диагностициран с рак и дори е оставил предсмъртно писмо.

Канали в Telegram, близки до руските служби за сигурност, също разпространяват тази версия. Допълват, че тялото на бизнесмена е намерено от агент на руското външно разузнаване, който разхождал куче в двора на сградата.

Михаил Рогачев има дълга кариера в някои от най-известните компании в постсъветска Русия. Той е бивш вицепрезидент на "Юкос" - петролния гигант, който прекрати операциите си, след като собственикът му - милиардерът Михаил Ходорковски, беше вкаран в затвора. Ходорковски беше арестуван при зрелищна акция през 2003 г. с обвинения в незаконна приватизация, укриване на данъци и присвояването. Истината обаче е вероятно саморазправа от страна на на Путин. Милиардерът беше негов критик и потенциален конкурент.

След като напуска "Юкос" Михаил Рогачев става зам.-генерален директор на минната компания "Норилск никел" на Владимир Потанин. Потанин, който понастоящем е най-богатият човек в Русия, беше санкциониран от Великобритания и САЩ, тъй като е част от най-близкото обкръжение на Путин.

През следващата година Рогачев преминава в частния инвестиционен фонд "Onexim Group" на друг руски бизнесмен - Михаил Прохоров. По-късно, от 2011 г. до 2015 г., оглавява Руската фондация за технологично развитие.

"Падането" от прозореца на Рогачев е един от няколко подобни инцидента в Русия. От 2022 г. насам има няколко подозрителни смъртни случая на видни служители от руската петролна и газова индустрия.

Висши мениджъри в "Газпром" и "Лукойл" умряха при странни обстоятелства в периода след началото на войната в Украйна. Някои от тях включваха падания именно от високи сгради, които впоследствие бяха разглеждани като самоубийства от властите.

  • През октомври миналата година Владимир Некрасов, председател на Съвета на директорите на руската петролна компания "Лукойл", почина на 66-годишна възраст. Сочената причина е сърдечна недостатъчност.
  • Друг милиардер от "Лукойл" - Александър Субботин, беше намерен мъртъв през май 2022 г.. Твърди се, че се е консултирал с шаман, преди да вземе отрова от жаба като лек за махмурлук
  • През април същата година 55-годишният Сергей Протосеня, бивш висш мениджър на газовата компания "Новатек", беше намерен мъртъв заедно със семейството си в Испания.
  • Малко преди Русия да започне войната си в Украйна, тялото на изпълнителния директор на "Газпром" Леонид Шулман беше открито близо до Санкт Петербург.

Владимир Некрасов - директор на "Лукойл" Председателят на "Лукойл" почина внезапно от "сърдечна недостатъчност"

Руски депутат - милионер и критик на Путин, е загинал след падане от покрива на хотел в Индия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Важно днес

Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент

При 99,9% обработени протоколи мнозинството молдовци подкрепят членството към ЕС

18:45 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024