Снимка: © Getty Images

Бившият директор на Ливъра в Париж е обвинен в търговия с антики на черния пазар и пране на пари. 58-годишният Жан-Люк Мартинез е поставен под съдебен надзор заради подозрения около това, че е скрил произхода на археологически съкровища, които може да са били изнесени от Египет по време на въстанията от Арабската пролет.

Мартинез е заподозрян в съучастие в организирана измама за "прикриване на произхода на произведения, придобити чрез фалшива препоръка". Разследващите се опитват да установят дали директорът не е приемал фалшиви сертификати за произхода на пет артефакта от древноегипетски произход.

Той беше задържан в полицията и разпитан от Централния офис за борба с трафика на културни ценности (OCBC), но отрече да е извършвал каквито и да било нарушения. На разпит са били подложени и двама високопоставени служители на музея, сред които Винсент Рондо и египтологът Оливие Перду.

Френските следователи подозират, че стотици артефакти са били откраднати по време на протестите от Арабската пролет, които обхванаха няколко страни от Близкия изток в началото на 2010 г. След това се смята, че те са били продадени на галерии и музеи, които не са задавали твърде много въпроси относно предишната собственост на съкровищата, нито са разглеждали потенциални несъответствия в сертификатите за произход.

Има подозрения, че няколко страни са били засегнати от тези кражби, включително Египет, Либия, Йемен и Сирия. Трафикът на антики предсталвява съзнателен обмен на незаконно придобити произведения от цял свят.

Настоящите обвинения към Мартинез предизвика изненадващи реакции сред френските културни среди, тъй като в момента той е официален посланик на Франция в областта на международното културно наследство.

Мартинез e директор на "Лувъра" в Париж от 2013 г. до септември 2021 г., когато беше сменен от Лорънс де Карс. През 2017 г. по време на мандата му като директор, България представя изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра.

През 2017 г. позлатеният древноегипетски ковчег на Неджеманх от късния Птолемейски период беше в центъра на разследване от прокуратурата в Ню Йорк. Тогава властите октриха несъотвествия в предаването на артефакта към Музея на изкуството "Метрополитан". От там заявиха, че са станали жертва на фалшиви документи и впоследствие ковчегът беше върнат в Египет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев