Бившият директор на ВМЗ е живял в къща за 4500 лв на месец за сметка на завода Снимка: © Screenshot

Бившият изпълнителен директор на „Вазовски машиностроителни заводи“ Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Това става ясно от съобщение на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството.

Иванов беше назначен на поста си в началото на юни от бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, но се задържа на тази позиция само за около два месеца и беше сменен заради допуснати нарушения. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който пък преди това беше уволнен от Нинова, като председател на Съвета на директорите на ВМЗ.

Иванов беше назначен на поста си в началото на юни от бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова, но се задържа на тази позиция само за около два месеца и беше сменен заради допуснати нарушения. Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Сега проверка за състоянието на завода, извършена от новото ръководство показва, че договорът за наем на къщата в Хисаря е сключен по разпореждане на Иван Иванов с изисквания за локацията и условията на имота.

Представители на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, досега са използвали апартамент в центъра на Карлово срещу месечен наем от 250 лв за сметка на предприятието. При встъпването си в длъжност обаче въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м. за сметка на завода. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв.м.

Според проверката на ДКК изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София. Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Така служебният автомобил е изминавал над 500 км за сметка на предприятието, за да транспортира ръководителя му до работното му място.

В резултат на проверката са открити и други решения на Иванов, които значително са ощетили бюджета на ВМЗ, като това за назначаването на хора с клауза в договора за обезщетение от шест заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов е започнал да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024