Снимка: © bTV - Лице в лице

Явор Колев - дългогодишен ръководител на "Киберпрестъпления" в МВР - ще бъде мениджър "Защита на интелектуалната собственост" в телекомуникационния оператор A1 България. 

Позицията, която той ще заеме, е нова за компанията и "ще даде възможност на Явор Колев да се грижи за защитата на авторските права на телевизионното и музикално съдържание".

Колев оглавяваше отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП до август 2020 г., като подаде оставка малко след отстраняването на директора на службата Ивайло Спиридонов. 

Явор Колев има дълъг опит в разследванията на киберпрестъпления и престъпления срещу интелектуалната собственост в интернет. 

Една от последните функции, които той съвместяваше заедно с поста в ГДБОП, беше членството му в състава на Държавната комисия по хазарта. Колев напусна комисията през февруари 2020 г., малко след като започна разследването срещу Васил Божков за невнесените държавни такси от "Националната лотария" за последните 4 години. 

От A1 посочват, че Явор Колев има 25-годишен опит в противодействието на организираната и високотехнологичната престъпност и е създател на структурите за противодействие на кибeрпрестъпността в България. 

"През последните няколко години А1 България се трансформира от посредник, който само осигуряваше  преносната мрежа за съдържанието, в медийна компания, която предлага ексклузивно съдържание и телевизионни услуги чрез собствена платформа до крайните клиенти. Ние трябва да се грижим за нашето съдържание и да следим за неговото законно разпространение. Радвам се, че Явор Колев прие да поеме тази роля в А1. Той е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността, с доказан опит в сферата на защитата на авторските права в телекомуникациите и софтуерното пиратство. Сигурен съм, че неговият опит и умения ще ни помогнат да се справим по-бързо с телевизионното пиратство в страната“, казва изпълнителният директор на телекома Александър Димитров. 

В сферата на новите отговорности на Явор Колев  се включват и авторските права на спортни организации, които А1 притежава за страната, като LaLiga, Serie A, UEFA Champions League, NHL, UFC, ATP, Националната баскетболна лига и др.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"