Бизнесмен, летял до Космоса с Blue Origin, загина в катастрофа с "Чесна 172"

49-годишният бизнесмен Глен де Врийс, който само преди месец летя с ракета на Blue Origin до "ръба на Космоса" в компанията на актьора Уилям Шатнър, е загинал при катастрофа с малък самолет "Чесна 172".

Инцидентът се е случил край парк в щата Ню Джърси, а при разбиването на самолета е загинал и собственик на местна авиационна компания.

Глен де Врийс е вицепрезидент по проектите за биологични изследвания и здравеопазване в компанията "Dassault Systemes". Той е бил президент и съосновател на технологичната компания "Medidata", която по-късно е придобита от "Dassault".

Бизнесменът е разполагал с пилотски лиценз, който удостоверява една от най-високите степени на способност за управление на самолет - ориентиране по инструменти. Разследващите все още не са установили кой от двамата души на борда на самолета е пилотирал.

Вторият човек Томас Фишър е собственик на местна летателна школа.

На 13 октомври Глен де Врийс стана част от екипа космически туристи, който полетя над Земята с ракетата на компанията на Джеф Безос. Няма официална информация за това каква цена е платил бизнесменът, за да може да се качи на борда на ракетата New Shepard, но CNN го цитира да казва, че "си е струвало", след завръщането.

Неотдавна актьорът Том Ханкс коментира, че е бил поканен от Безос да лети до Космоса, ако си плати около 28 млн. долара за 12-минутното пътуване.

Том Ханкс се подигра на Джеф Безос заради покана да плати $28 млн. за пътуване в Космоса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024