Социалисти въстанаха срещу Корнелия Нинова. 49 души от пленума искат смяната ѝ Снимка: © БСП

Промяна в ръководството на партията и обединение в ляво поискаха близо 50 членове на Националния съвет на БСП в своя позиция, разпространена няколко месеца преди изборите за председател на левицата.

Позицията е подписана от 49 души. Сред тях бившите министри от кабинета "Станишев" Асен Гагаузов, Петър Мутафчиев и Емилия Масларова, бившият кмет на Смолян Дора Янкова и столичните социалисти Иван Таков и Калоян Паргов.

Всички те се обявяват срещу трети "противоуставен" мандат на Корнелия Нинова и обвиняват сегашното ръководство на партията че в резултат на публични изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове са подкопали позициите ѝ.

"Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единение на левите политически сили в България!", посочват членоветe на Националния съвет.

Те определят като безпрецедентни "наказателните действия на партията срещу отделни дейци и цели организации, които са си позволили да имат различно мнение и да изразят несъгласие с водената от тях политика."

Като пример посочват решението да се проведат нови избори за председатели и заместници в софийската и бургаската организация на БСП, след като преди това партията свали доверието си от общинските съветници в София начело с Иван Таков.

"Последвалите от неговото насилствено и противоуставно налагане през последните дни процеси в Софийската градска партийна организация показват, че то е част от последователната политика за унищожаване на силните организации на БСП, а и на цялата партия," пишат разбунтувалите се срещу Корнелия Нинова.

Припомнят и че с друго подобно решение през януари са изключени 40 социалисти от Шумен и Сливен, докато "от друга страна, пропагандно са заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция."

Ден преди да бъде разпространена позицията, отстраненият председател на БСП-София Иван Таков съобщи, че организира в събота среща в НДК за "незабавни действия за промяна на начина на функциониране и ръководство на партията".

В предварителния дневен ред на срещата са теми като как БСП да стане обединяващ фактор за левите формации, как да бъде припозната от различни поколения, "как да се включи в усилията на европейските леви за противодействие на надигащата се десница".

Като предсрочно отстранен от председателския пост на БСП-София Иван Таков няма право да се кандидатира отново за този пост. Той обаче не беше изключен от партията и това му дава възможност се включи в изборите за председател на партията, които се очаква да се проведат тази есен.

В отоговор Корнелия Нинова опредли подписалите се за смяната като "бизнес групата в БСП" и ги призова да излъчат кандидати за поста ѝ и след това "да правят каквото искат".

"В подписката има хора, които не са членове на БСП, общински съветници от други партии, има членове на Националния съвет, които не са се изказвали от години. Винаги преди избори тези хора се обединяват, за да съсипят БСП, " отговори задочно Нинова пред bTV.

Тя нарече исканията им "манипулации" и обяви, че БСП е демократичната партия и "единствената партия, в която всички решения се вземат от колективните органи."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024