Снимка: © European Union

Срещата на европейските лидери продължава за четвърти пореден ден, след като 27-те не успяха да постигнат съгласие около размера на възстановителния фонд след Covid-19. 

Съюзът на "пестеливата четворка" - Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция - поставя условие на останалите страни от ЕС да ограничат размера на бюджета за безвъзмездни помощи от 450 млрд. евро на 350 млрд. евро. Към тях ще се добавят още 350 млрд. евро под формата на фонд за заеми, с които европейските икономики да могат да се справят с щетите от затварянето при първата вълна на коронавирусната пандемия. 

Предложението им представляваше известен компромис спрямо първоначалната позиция, че не бива да се раздават каквито и да е грантове. Въпреки това източните и южните държави-членки, подкрепени от френския президент Еманюел Макрон, не са доволни от плановете за намаляване на пакета с помощи. 

Financial Times цитират италианския премиер Джузепе Конте, който е предупредил, че ако не се стигне до споразумение за помощта, "това ще унищожи общия пазар на Европа". 

Демонстрация на недоволство е имало и от страна на Макрон. Според AFP - в ранните часове на понеделник френският държавен глава е заплашил да напусне преговорите, тропайки с ръка по масата пред останалите правителствени лидери. Първоначалното предложение, обявено от Макрон и германския канцлер Меркел, предвиждаше значително по-голяма сума за грантове - 500 млрд. евро. 

"Вие заемате мястото на Великобритания", е казал френският президент по адрес на лидерите на 4-те страни.

Съпротива среща и предложението от страна на холандския министър-председател Марк Рюте за въвеждане на опция за едностранно вето върху грантовите плащания на дадена държава, ако тя не се справя с исканията за провеждане на реформи. Испания, Италия и Унгария са твърдо против идеята, че чужди финансови министри ще могат да прекратят достъпа им до обещания ресурс. 

Причината за натиска от страна на Нидерландия е, че грантовите помощи ще трябва да се финансират с емитирането на общ европейски дълг, чийто риск ще бъде споделен от всички страни-членки. 

Маратонната среща на Европейския съвет е една от най-продължителните в историята на институцията, а изходът от преговорите засега изглежда неясен. Председателят на съвета Шарл Мишел изнесе реч, в която напомня на лидерите за броя на жертвите от Covid-19 в цяла Европа и ги призовава за проява на разбиране към сериозността на кризата. 

"Въпросът е следният: дали 27-те лидери, отговорни за народите в Европа, са способни да изградят европейско единство и доверие? Или ще покажем лицето на слаба Европа, обезсилена от недоверие", казва Мишел, цитиран от Politico.   


Прочетете още:

Бюджетът на ЕС: Пестеливите, мълчаливите и Ангела Меркел

Шпигел за Бойко Борисов: Корупция, злоупотреба с власт ... и онова видео

Борисов нападнал Рюте, че е "полицаят на Европа", Шпигел му припомня, че е каратист


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни