Bloomberg: United Group може да продаде "Нова телевизия" и "Виваком" поотделно Снимка: © Tal Engeneering

„Нова телевизия“ може да бъде продадена отделно от „Виваком“, става ясно от публикация на Bloomberg.

Според информацията лондонският фонд BC Partners очаква през месец юли "необвързващи оферти" от потенциални кандидати за придобиване на United Group. Компанията е собственик на „Виваком“ и на медийната група на „Нова телевизия“ в България, а според публикацията в наддаването ще може да се кандидатства за отделни активи на холдинга.

Сред потенциалните купувачи, освен телекомите от Близкия изток STC и e&, за които се говори от месеци, са и инвестиционните компании Apax Partners и Warburg Pincus, както и телекомите Orange, Telekom Austria и Iliad на френския телекомуникационен милиардер Ксваие Ниел.

Изданието отбелязва, че преговорите са в начален етап и не е ясно колко от потенциалните кандидати реално ще подадат оферти.

Според източници на Bloomberg евентуална сделка за United Group би могла да достигне стойност от близо 8 млрд. евро. Освен в България групата притежава компании в Босна и Херцеговина, Гърция, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора.

Изданието отбелязва, че някои от поканените кандидати могат да проявят интерес и да наддават за отделни активи. само на някои пазари. Двама от потенциалните купувачи - близкоизточните STC и e&, вече имат присъствие в региона.

Саудитската TAWAL, дъщерно дружество на STC, придоби от United Group 4800 базови телекомуникационни кули в България, Хърватия и Словения на стойност от 1,22 млрд. евро. Сделката беше финализирана в края на август 2023 година.

В България e& получи разрешение през февруари да придобие контролен дял от 50% + 1 акция от собствеността на Yettel. Телекомът преди това беше собственост на чешкия холдинг PPF.

По-късно се появи информация, че дубайското дружество обмисля да придобие европейския телекомуникационен оператор United Group, собственик на българския мобилен оператор Vivacom и на медийната група около "Нова".

От компанията коментираха преди повече от месец, че "на този етап" не участват в търга за United Group, но подобна сделка би била съпътствана от доста трудности заради придобиването на активи на PPF в региона, което може да наруши конкуренцията.

Европейската комисия също така проверява сделката на e& за непозволена държавна субсидия. Отново от гледна точка на конкуренцията труднодостижима изглежда и сделка с Telekom Austria, който притежава най-големия оператор в България „А1“.

Ако медийната група на „Нова телевизия“ обаче бъде предложена като отделен актив – подобна пречка не би съществувала.

Към момента представители на споменатите компании отказват коментар пред Bloomberg.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024