Дълъг е повече от пет метра, тежи около 2,5 тона и изглежда супер агресивен: новият XXL SUV Concept XM на BMW предизвика вълна от коментари при представянето си в Маями.

Повечето зрители на клипа на новия автомобил, който трябва да излезе на пазара в края на 2022 година, не знаят, че музикалното видео е снимано на фона на паметника "Създатели на българската държава", известен още  и като "1300 години България".

Той е построен през 1981 г. в чест на 1300-годишнината на българската държава. Монументът е разположен на Шуменското плато, а специфичният му силует може да се види от разстояние 20-30 км. 

Комплексът се състои от 8 бетонни елемента, които образуват две полуоткрити зали. 

В една от тях е представен новият SUV на BMW - BMW Concept XM, първият електрифициран модел High Performance от BMW M, а зад колата се четат думите на хан Омуртаг: „Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

В композицията "Създатели на българската държава" има фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух, който забива меча си в земята и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“.

На 18 метра височина до него са статуите на Тервел, Крум и Омуртаг – владетелите, които утвърждават българската държава, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники. 

Паметникът „Създатели на българската държава” е дълъг 140 м и висок 70 м. За изграждането му са използвани 2400 тона арматурно желязо и  50 000 куб. м бетон.

Описанието на клипа в официалния YouTube канал на марката гласи: "Вдъхновяващо музикално видео, съчетаващо уникално местоположение, експресивен танц и необикновен концептуален автомобил."

"В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година BMW M GmbH за пръв път представя пред света една експресивна нова автомобилна концепция: BMW Concept XM. Моделът осигурява поглед към най-мощния автомобил BMW M, произвеждан някога серийно, чието производство ще започне в края на следващата година", казват от компанията. 

Огромната бъбрековидна решетка, която е почти осмоъгълна, двата двойни задни ауспуха и изобилието от ръбове и остри линии между тях поляризираха мненията в автомобилния свят за новия SUV Concept XM. 

BMW Concept XM ще е с електрически пробег до 80 километра.  Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 двигател с динамичен електромотор и развива максимална мощност от 550 кВт/ 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1 000 Нм.


Concept XM: "Нешлифованият диамант" на BMW смути феновете на М-дивизията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност