Дълъг е повече от пет метра, тежи около 2,5 тона и изглежда супер агресивен: новият XXL SUV Concept XM на BMW предизвика вълна от коментари при представянето си в Маями.

Повечето зрители на клипа на новия автомобил, който трябва да излезе на пазара в края на 2022 година, не знаят, че музикалното видео е снимано на фона на паметника "Създатели на българската държава", известен още и като "1300 години България".

Той е построен през 1981 г. в чест на 1300-годишнината на българската държава. Монументът е разположен на Шуменското плато, а специфичният му силует може да се види от разстояние 20-30 км.

Комплексът се състои от 8 бетонни елемента, които образуват две полуоткрити зали.

В една от тях е представен новият SUV на BMW - BMW Concept XM, първият електрифициран модел High Performance от BMW M, а зад колата се четат думите на хан Омуртаг: „Човек, дори и добре да живее, умира и друг се ражда и нека роденият по-късно, като види тези писмена, си спомни за този, който ги е направил… името му бе Ювиги хан Омуртаг.”

В композицията "Създатели на българската държава" има фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух, който забива меча си в земята и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“.

На 18 метра височина до него са статуите на Тервел, Крум и Омуртаг – владетелите, които утвърждават българската държава, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники.

Паметникът „Създатели на българската държава” е дълъг 140 м и висок 70 м. За изграждането му са използвани 2400 тона арматурно желязо и 50 000 куб. м бетон.

Описанието на клипа в официалния YouTube канал на марката гласи: "Вдъхновяващо музикално видео, съчетаващо уникално местоположение, експресивен танц и необикновен концептуален автомобил."

"В рамките на Art Basel Miami Beach през 2021 година BMW M GmbH за пръв път представя пред света една експресивна нова автомобилна концепция: BMW Concept XM. Моделът осигурява поглед към най-мощния автомобил BMW M, произвеждан някога серийно, чието производство ще започне в края на следващата година", казват от компанията.

Огромната бъбрековидна решетка, която е почти осмоъгълна, двата двойни задни ауспуха и изобилието от ръбове и остри линии между тях поляризираха мненията в автомобилния свят за новия SUV Concept XM.

BMW Concept XM ще е с електрически пробег до 80 километра. Новоразработеното M Hybrid задвижване на BMW Concept XM комбинира V8 двигател с динамичен електромотор и развива максимална мощност от 550 кВт/ 750 к.с. и максимален въртящ момент от 1 000 Нм.


Concept XM: "Нешлифованият диамант" на BMW смути феновете на М-дивизията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022