Снимка: © Getty Images

Българската народна банка реши да се сезира по повод скандала между вътрешния министър Бойко Рашков и бившия премиер Бойко Борисов, като излезе със специално прессъобщение по случая.

"Председателят на политическа партия „ГЕРБ“ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България", се казва в информацията на БНБ, публикувана в петък следобед.

Пресцентърът на централната банка напомня, че данните за собствениците с над 10% на финансови институции са публична информация и се обновяват на всеки три месеца.

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България.

"Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", завършва съобщението на БНБ.

То идва ден след като Бойко Рашков уличи Борисов във връзка със собственика на банка, през която се смята, че са преминавали големи суми пари от авансовите плащания за АМ "Хемус".

"Тези средства са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов. Със собственика на тази банка Борисов е имал общи фирми преди години", каза на 4 ноември служебният вицепремиер на брифинг. До момента МВР не е съобщило данни за конкретната банка, транзакциите и наредителите.

В петък обаче ГДБОП, ГД "Национална полиция", ДАНС и НАП разкриха други данни за предполагаема престъпна схема за близо 60 млн. лв. от парите, предназначени за строителството на магистралата. МВР има улики, че те са прехвърляни през няколко нива от буферни и кухи фирми, за да бъдат изтеглени в кеш от банковите сметки - без предварително известие, "в чували и сакове".

Бойко Борисов обяви, че ще заведе дело за клевета, като коментира, че "ако имам банка, няма да имам чекмедже" (препратка към снимките със златни кюлчета и пачки от спалнята на правителствената резиденция).

Той допусна, че вътрешният министър е имал предвид бившата му приятелка - банкерката Цветелина Бориславова - когато намекна за стари връзки в търговски дружества.

"Аз банка нямам, не съм имал и съм наел адвокат, ще заведа дело. Не може всеки, който ме е срещнал и ми е казал "добър ден", да бъде държан отговорен за това", каза Борисов.

Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти