БНР отстрани програмния си директор след сваленото интервю с Митрофанова Снимка: © Getty Images

Ръководството на БНР е закрило Програмната дирекция и е преназначило досегашния ѝ шеф Даниела Късовска на позиция "старши редактор" в сайта на радиото.

Късовска беше и председател на Програмния съвет (консултативния орган към генералния директор на БНР Милен Митев), който взе решението да не излъчва в ефир записа с интервюто на Петър Волгин и руския посланик Елеонора Митрофанова през декември 2023.

Екипът за проверка на факти, който досега е бил на подчинение на Програмния директор, се премества под ръководството на директора "Дигитални програми" Иво Тодоров.

Тодоров е определен и за временен председател на Програмния съвет на мястото на Късовска.

Решението е взето от Управителния съвет на БНР още на 7 март, но за него се разбра едва сега от сигнал на Даниела Късовска до СЕМ.

Мотиви за закриването на Програмната дирекция не се посочват в публично достъпния протокол.

В него се казва само, че се закриват шестте щатни бройки - вкл. тази на директора Даниела Късовска - и те се преразпределят към други направления.

Създава се и нов отдел "Стратегическо развитие", което явно трябва да поеме досегашните функции за разработване на програмната стратегия на БНР.

В писмото си до СЕМ Даниела Късовска казва, че намира това решение за "наказателна акция, заради решението на Програмния съвет, свързано с неизлъченото интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова през декември" (по цитат от "Дневник").

През декември Програмният съвет реши да свали записа заради "заплахи към България за решенията и позициите, които тя взема - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл", както каза тогава председателката на съвета.

Решението беше защитено както от Късовска, така и от директора на "Хоризонт" Даниела Якова, която тогава даде интервю в БНР. Якова определи интервюто на Петър Волгин като "слабо" и неотговарящо на "професионалния максимум на този журналист", и отхвърли обвиненията в цензура.

Директорът на "Христо Ботев" Кин Стоянов също каза, че разговорът на Волгин с Митрофанова не е интервю, а "дружески разговор между един дипломатически представител, който не се държеше като посланик на чужда държава в друга суверенна държава, а се държеше като генерал-губернатор на територията. А неговият събеседник услужливо му подаваше топката"

Кой влиза в Програмния съвет?

Той е постоянно действащ консултативен съвет на пряко подчинение на Генералния директор. Осигурява координация и контрол на дейностите по планиране и производство на програмите на БНР.

Членовете му са:

  • директор "Програмна дирекция" - председател на Съвета
  • директор на програма "Хоризонт" - Даниела Якова
  • директор на програма "Христо Ботев" - Кин Стоянов
  • директор на програма "Радио София" - Антония Енева
  • директор на програма "Дигитални програми" - Иво Тодоров
  • директор "Международно сътрудничество" - Стоян Чохаджиев

Каква е разликата между Програмния съвет и Програмната дирекция

Програмната дирекция е самостоятелно звено, което разработва програмната стратегия на БНР.

Нейният директор е пряко подчинен на генералния директор Милен Митев и координира работата на всички програми в БНР.

Една от най-важните ѝ функции в последните години е да наблюдава за спазването на Закона за радиото и телевизията, отнасяща се до програмно-творческата дейност, като при констатирани нарушения сезира директорите на програми за тяхното отстраняване.

И още:

  • Тя дефинира основните насоки в програмната политика на БНР с оглед приемането им от УС и утвърждаването им от Генералния директор на БНР.
  • Извършва анализ на програмните схеми и промени в тях преди приемането им от УС и утвърждаването им от Генералния директор на БНР.
  • Координира програмно-творческата дейност между отделните програми и звена в БНР в оперативен план.
  • Обобщава, анализира и предоставя информация за рейтинга и аудиторията на отделни предавания.
  • Въз основа на проведен мониторинг и съдържателно-структурен анализ прави предложения за усъвършенстване и развитие на програмите на БНР.

Кой е взел решението за закриването на Програмната дирекция?

Предложението е направено от Милен Митев пред Управителния съвет, но от протокола не се разбира колко от членовете му са присъствали и колко от тях са гласували "за".

В Управителния съвет на БНР влизат Албена Миланова (бивш директор "Международно сътрудничество), бившият издател на "Тема" и "Преса" Валери Запрянов, юристът Димитър Димитров и музикантът Теодосий Спасов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024