БНР спряло интервюто с Елеонора Митрофанова заради директни заплахи към България Снимка: © Getty Images

Програмният съвет на БНР е решило да не излъчва интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова, тъй като в него е имало директни заплахи към България. Такова обяснение даде председателят на Програмния съвет към общественото радио Даниела Късовска.

Участието на Митрофанова трябваше да бъде пуснато в ефира на БНР като част от съботното издание на предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин. Това обаче така и не се случи. Няколко часа преди интервюто да бъде излъчено, 15 от общо 16 програмни директори в радиото взеха решението да го свалят заради несъответствие с редакционните стандарти.

По думите на Късовска в разговора е имало заплахи към България за решенията и позициите, които тя взема - по отношение на Паметника на съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Заплахите са били, че страната ще понесе последиците от тези свои решения.

Късовска посочва още, че въпросът за решението да бъде поканен точно този събеседник трябва да бъде зададен към ръководството на програма "Хоризонт".

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не които г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио", каза председателката на Програмния съвет на БНР.

Тя отрича решението на консултативния орган да има общо с изказването на депутата от ДПС Делян Пеевски, който късно в петък критикува планираното участие на руския посланик пред БНР.

"Ние реагирахме веднага, след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", посочва Късовска.

Водещият Петър Волгин изрази несъгласието си със случая, като според него това е демонстрация на цензура. По време на съботния ефир на предаването си той отрече да е имало каквито и да било нарушения на редакционната политика при интервюто с Митрофанова.

В понеделник "Асоциацията на Европейските журналисти" в България (АЕЖ-България) призовава ръководството на БНР да осигури пълна прозрачност на обстоятелствата около спирането на интервюто с Митрофанова. В своя позиция организацията настоява протоколът от заседанието на Програмния съвет на БНР да бъде публикуван, интервюто да бъде предоставено на СЕМ и Комисията по журналистическа етика, както и да се изясни кой е поел отговорност за решението руският посланик да бъде поканен за гост.


Руският посланик в България Елеонора Митрофанова 15 програмни директори в БНР гласуваха да свалят интервюто с Митрофанова. Волгин се обяви за жертва на цензура


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024