Болки на растежа за ChatGPT – първи спад на потребителите Снимка: © Getty Images

Популярният чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, който дебютира през ноември и предизвика световен фурор, е отбелязал спад на месечния трафик към уебсайта си и на уникалните посетители за първи път в историята си през юни, показват данни на компанията за анализи Similarweb.

През юни трафикът към уебсайта на ChatGPT от настолни компютри и мобилни устройства в световен мащаб е намалял с 9,7% в сравнение с май, а уникалните посетители на уебсайта на ChatGPT – с 5,7%. Времето, което хората са прекарали на страницата, също е по-малко – с 8,5%, сочат данните.

Намаляването на трафика е признак, че първоначалния ефект от дебюта на чатбота се изчерпва, каза Дейвид Кар, старши мениджър Insights в Similarweb, цитиран от Reuters. Анализаторът на RBC Capital Markets Риши Джалурия пък обясни, че това е знак за по-голямо търсене на генеративен изкуствен интелект с информация в реално време.

ChatGPT постави началото на трескаво използване на генеративни AI инструменти в ежедневни задачи – от писане до кодиране – като достигна 100 милиона активни месечни потребители през януари, два месеца след стартирането си.

Това е най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята и сега може да се похвали с над 1,5 милиарда месечни посещения, което го нарежда сред 20-те най-големи уебсайта в света.

Появата на ChatGPT отключи луда надпревара в сектора. През последните месеци бяха пуснати няколко конкурента на ChatGPT, включително чатботът Bard на Google. Търсачката Bing на Microsoft също предостави за безплатно ползване на потребителите си чатбот, базиран на технологията на OpenAI.

Когато стигнеш от нула до 100 милиона души за толкова кратко време, неминуемо следват „болки на растежа“. Например: „Изключително тежката инфраструктура би довела до неточности. Трябва да се промени това, върху което е обучен моделът, и трябва да се справим с потенциалните последици от регулирането“, посочи Сара Хиндлиян-Боулър, ръководител на отдела за технологични изследвания в Америка в Macquarie.

През май OpenAI пусна и приложението ChatGPT за iOS устройства, което може да е оказало известно влияние върху данните за трафика към уебсайта. Някои свързват промяната в употребата и с лятната ваканция в училищата, тъй като по-малко ученици търсят помощ за домашните си.

Чатботът е бил изтеглен повече от 17 милиона пъти на iOS устройства в световен мащаб към 4 юли, според данни на data.ai. Аналитичната фирма заяви, че тегленията са достигнали своя връх на 31 май. През първите шест пълни седмици от пускането на приложението в експлоатация то е било изтегляно средно по 530 000 пъти седмично в САЩ.

Забавянето на растежа може да спомогне за контролиране на разходите за поддържане на ChatGPT, чиято система изисква интензивна изчислителна мощност, така че да отговаря на огромния брой заявки от потребители. Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, неотдавна определи разходите за поддържане на услугите като „непосилни“.

ChatGPT е безплатен за използване, но предлага и премиум абонамент, при който потребителите могат да плащат по 20 долара на месец за достъп до по-усъвършенствания модел на OpenAI - GPT-4. По последни данни на YipitData около 1,5 млн. души в САЩ са се регистрирали за платената версия.

OpenAI прогнозира приходи от 200 милиона долара за тази година. Освен от ChatGPT, тя печели пари и от директна продажба на достъп до AI моделите си за разработчици и предприятия, както и чрез партньорство с Microsoft, която инвестира над 10 млрд. долара в компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024
Kaufland

DARA и Kaufland представят кампания „книги с кауза“

Детските книги са фокус на благотворителната инициатива

15:12 - 21.05.2024